Elleboog

Letsels

Inklemming van een zenuw

Zenuwen zijn als elektrische kabels die én gevoel creëren én de prikkel (‘stroom’) leveren aan spieren om tot actie te komen. Als deze zenuwen klem komen zitten achter beelderige uitsteeksels of onder afknellende koorden in spieren, verliezen ze hun functie en kan dit leiden tot gevoelsvermindering (tintelingen/voosheid) én/of krachtsverlies.

Lees meer

Sportletsels

Sportletsels komen zeker frequent voor. Meestal gaat het om een plotse gebeurtenis (trauma), maar ook overbelasting kan aan de basis liggen. Meestal zijn de letsels onschuldig en gaat het om letsels van spieren en pezen (-aanhechtingen), gaande van overrekking tot ontsteking (tendinitis). Slepen deze langer aan kan de structuur wijzigen (tendinose) en kunnen uiteindelijk scheuren ontstaan.

Lees meer

Letsels door slijtage

Arthrose is een aandoening van de gewrichten waarbij het kraakbeen (de glijlaag van een gewricht) verloren gaat. In de volksmond wordt vaak over gewrichtsslijtage gesproken. Dit kan het gevolg zijn van een normaal verouderingsproces, maar bepaalde traumata (letsels aan de gewrichtsbanden en/of breuken) kunnen deze slijtage in de hand hebben gewerkt.

Lees meer

Letsels door ongeval/trauma

Hier bespreken we de behandeling van letsels en verwondingen die ontstaan zijn door een ongeval of trauma, zij het mineur of bruusk. Het woord “trauma” komt van het Grieks en letterlijk vertaald betekent het “verwonding”. We hebben het hier over letsels tengevolge van een externe oorzaak (van buitenaf). Het gaat bijvoorbeeld over een breuk of fractuur maar ook over een plotse spierscheur.

Lees meer

Overbelastingsletsels

De draagkracht van ons lichaam is van nature beperkt tot een bepaald niveau. Door steeds hetzelfde werk en handeling uit te voeren (repetitieve bewegingen) kan het zijn dat onze gewrichten, maar vooral ook de structuren die deze gewrichten stabiel houden (gewrichtsbanden en omliggende spieren) overbelast raken waardoor ze kunnen opspelen (pijn en minder kracht).

Lees meer