Blokkage van de elleboog

Osteochondritis dissecans (OCD)

Osteochondritis dissecans (OCD) is een aandoening waarbij een fragment kraakbeen samen met het eronder gelegen bot loslaat van het gewrichtsoppervlak ten gevolge van de verminderde bloedtoevoer. Initieel kan het ter plaatste gedeeltelijk los komen zitten om vervolgens volledig los te komen en eventueel als gewrichtsmuis in het gewricht rond te zwerven en de beweging van de elleboog belemmeren.

Ontstaan

De precieze oorzaak is niet echt geweten. De plausibele theorie is dat het komt door herhaalde (micro)traumata op onvolgroeid bot, omdat het in 60% van de gevallen voorkomt bij jonge kinderen die zeer intensief sporten. Ook een stoornis in de bloedvoorziening van het betreffende stukje bot speelt zeker mee, waardoor het bot onder het gewrichtsoppervlak afsterft en uiteindelijk loslaat, waardoor ook het overliggende kraakbeen uiteindelijk loskomt (omdat het niet meer ondersteunt wordt). Vooral in de groeispurt van  snel groeiende kinderen kan deze bloedvoorziening op het randje van voldoende zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn erfelijke factoren en/of hormoon stoornissen.

Voorkomen

Osteochondritis dissecans komt bij 1% van de mensen voor, meestal in de tiener jaren. Mannen hebben het vaker dan vrouwen en in 30-40% komt het bilateral (zowel links als rechts) voor. OCD komt vooral voor in de knie, maar de elleboog is tweede in plaats.

Klachten

Veel hangt af of het stukje bot en kraakbeen nog vastzit of niet:

  • Als het nog vastzit, geeft het vaak een doffe niet juist te lokaliseren knagende pijn in de elleboog die soms zwelt, voornamelijk na belasting. De elleboog voelt zwakker aan en soms klikt deze.
  • Als het stukje los zit dan kan het voor blokkages zorgen. Het buigen of het strekken van de elleboog kan dan plots niet meer , en even later dan weer wel.

Hoe stelt men de diagnose?

Een klassieke röntgenopname is vaak in staat om het losse fragment in het licht te stellen. Om de juiste omvang van het letsel aan te tonen is een NMR een goed middel, maar een gewone CT is superieur om te zien of het onderliggende bot heeft losgelaten. Indien we de CT combineren met een intra-articulaire contrastinjectie, dan kan ook het overliggende kraakbeen mooi worden uitgelicht.

Lees meer