Verstijving van de elleboog, niet volledig kunnen plooien

Elleboogarthroscopie

Een arthroscopie van de elleboog is een kijkoperatie van dit gewricht. Dit wil zeggen dat men via een kleine incisie (insnijding) een camera (arthroscoop) inbrengt in het gewricht om hierin rond te kijken.

Een arthroscopie van de elleboog is een kijkoperatie van dit gewricht. Dit wil zeggen dat men via een kleine incisie (insnijding) een camera (arthroscoop) inbrengt in het gewricht om hierin rond te kijken. Het is echter veel meer dan enkel rondkijken; de pathologie (de letsels) die worden in het licht gesteld kunnen ook worden behandeld. Hiervoor kunnen via andere portals werkinstrumenten (shaver (soort stofzuigertje), pak- of knabbeltangen, ..) worden ingebracht om het veronderstelde werk te doen. Vroeger werden enkel losse stukjes bot of kraakbeen (zgn . Gewrichtsmuizen) verwijderd of werd ontsteking (synovitis) in de elleboog weggeshaved. Nu kunnen tennisellebogen arthroscopisch worden behandeld, beginnende artrose met verstijving van de elleboog kan arthroscopisch worden losgemaakt .

Techniek

Door de nabijheid van vele zenuwen en bloedvaten, is het correct uitvoeren van een kijkoperatie geen sinecure, en in vergelijking met andere gewrichten duidelijk moeilijker. Door het ellebooggewricht eerst op te blazen door fysiologisch water in te spuiten, vergroot men de afstand tussen de werkplek en de neurovasculaire structuren en alzo vermindert men het risico op letsels hieraan aanzienlijk.

procedure

  1. Doorgaans onder volledige narcose wordt de patiënt gepositioneerd in zijlig op de tafel met de te opereren arm in een zijsteun.
  2. Het gewricht wordt gepuncteerd via de posterolateral portal en geballoneerd met 20 cc fysiologisch. De onderarm wordt omzwachteld om zwelling te vermijden.
  1. Het gewricht wordt gepuncteerd via de posterolateral portal en geballoneerd met 20 cc fysiologisch. De onderarm wordt omzwachteld om zwelling te vermijden.
  1. Vervolgens wordt een exploratie verrricht en afhankelijk van de betrokken pathologie kunnen verscheidene werkportals (superolateraal, direkt lateraal, anterolateraal, posterolateraal) worden aangemaakt langswaar de instrumenten worden ingebracht.
  1. Vervolgens wordt een exploratie verrricht en afhankelijk van de betrokken pathologie kunnen verscheidene werkportals (superolateraal, direkt lateraal, anterolateraal, posterolateraal) worden aangemaakt langswaar de instrumenten worden ingebracht.
  1. Ook posterieur wordt de elleboog geëxploreerd via een posterolaterale of direct posterieure portal. Vervolge ns wordt ook het radiohumerale gewricht posterieur nagekeken.