Pijn achterin de elleboog

Bursitis olecrani

Bursitis is een ontsteking van een slijmbeurs. Bij bursitis olecrani bestaat er een ontsteking van de slijmbeurs ter plaatse van de punt van de elleboog.

Een bursa is een slijmbeurs. Dit is een soort afweermechanisme van het lichaam om beelderige uitsteeksels tegen stoten te beschermen. Als deze beschadigd wordt door een trauma ( plots door te stoten of chronisch door veelvuldig op de elleboog te steunen) geraakt deze ontstoken en maakt die vocht aan waardoor de slijmbeurs opzwelt en pijn begint te doen (‘bursitis’). Zulke bursa olecrani bevindt zich op de tip van de elleboog.

 

 

 

 

 

Ontstaan

Een ontstoken slijmbeurs aan de elleboog of bursitis olecrani ontstaat doorgaans doordat men de elleboog bruusk stoot of doordat men te regelmatig of te lang op zijn elleboog steunt (studenten, vrachtwagenchauffeurs, …). Zulke slijmbeurs kan soms geïnfecteerd zijn vanuit een nijnagel, wonde aan de hand … waarlangs de bacterie de beschermende barrière van de huid doordringt.

Symptomen

  • Er is een lokale fluctuerende massa achteraan op de elleboog die van klein tot vrij fors kan zijn
  • De bursa kan pijnlijk zijn en zeker als deze al wat langer bestaat zijn er soms verspringende litteken strengen voelbaar
  • De slijmbeurs kan rood zien en zeker indien geinfecteerd is voelt deze warm aan en kan de roodheid verder uitspreiden over de arm (door ontsteking van de lymfevaten). Koorts gaat hier dan vaak mee samen.

 

 

 

 

 

Diagnose

De zwelling is vaak zo uitgesproken, dat de diagnose duidelijk is. Of de slijmbeurs al of niet geïnfecteerd is meestal ook duidelijk door de roodheid en de warmte.

Vaak is een röntgenopname vereist om een onder liggend olecranonspoor (tractie spoor aan de insertie van de triceps) uit te sluiten. Zulk een spoor kan de oorzaak zijn tot het ontstaan van de bursa.

Behandeling

De behandeling van een bursitis is initieel conservatief met het mijden van de uitlokkende factor (steun op de elleboog), aanbrengen van ijspacks en inname van ontstekingsremmers. Een goed compressie verband, eventueel na een evacuerende punctie kan wonderen doen. Zeer zeldzaam kan een gipsimmobilisatie van de elleboog helpen.

Indien een infectie aanwezig is, moet de behandeling intenser zijn. Het is zeer belangrijk om een cultuur van het vocht te bekomen (om na te kijken welke bacterie de boosdoener is) alvorens een breedspectrum antibioticum wordt opgestart. Als de klachten blijven bestaan of indien bij een infectie die bursa niet afkoelt en toeneemt naar de bloedbaan, is een operatieve resectie van de ontstoken slijmbeurs geïndiceerd. Nadien wordt de elleboog gedurende 2 weken geïmmobiliseerd in een gips of een compressie verband.