Slapende vingers

Slapende vingers op de fiets

Dit is een veel voorkomend fenomeen en is vooral houding gebonden waardoor of de nervus ulnaris in het kanaal van Guyon, en/of de nervus medianus in de carpal tunnel worden afgeklemd.

Voorkomen?

  • tot 50 à 70% van de fietsers zouden nu en dan (of ooit al eens) slapende vingers hebben op de fiets.
  • mountainbikers zouden hier meer last van hebben dan baanfietsers. Dit komt omdat de baanfietsers meer houdingsmogelijkheden hebben om het koersstuur vast te nemen (bovenaan op het stuur (tops), op de remhendels (hoods) of onderaan (drops)), daar waar mountainbikes maar één positie kennen op hun rechte stuur.

 

  • meer ervaren fietser zouden veel minder klachten hebben dan minder ervaren fietsers. Als deze eersten toch last hebben is dit meestal door inkleding van de nervus ulnaris door het onderaan vasthouden van het stuur. De minder ervaren fietsers houden vaker bovenaan het stuur vast wat meer aanleiding geeft tot carpal tunnel inklemming.

 

Behandeling?

Deze is doorgaans conservatief en bestaat uit verschillende aanpassingen op en aan de fiets :

  • Juiste fiets grootte en fit (proper bike size & fit): vaak kan uw fietsenmaker hier al een richting aan geven doch er zijn ook mensen die hiervan hun beroep hebben gemaakt.
  • Juiste fietshouding is evenzeer belangrijk: je moet ontspannen op de fietst zitten en alle spanning vermijden. Heel regelmatig de positie van de handen op het stuur wijzigen en zo nu en dan al een wat losser (of zelfs helemaal van het stuur!) houden. Het stuur zeker niet krampachtig vastknijpen maar losjes vasthouden, de ellebogen lichtjes geplooid om schokken te absorberen. De polsen moeten gestrekt zijn en niet oversteekt, gewoon recht in lijn met de onderarm.

Daarnaast moet je de schokabsorptie optimaliseren :

  • Dit kan door de bandenspanning te minderen, vooraan sowieso iets minder dan achteraan. Een iets dikkere band eist iets minder bandenspanning waardoor je weinig snelheid verliest en wel aan comfort wint
  • igv een mountainbike: de voorveer wat losser instellen
  • Het is aangetoond dat het dragen van fietshandschoenen met ingebouwde gel of schuim (foam) pads tot 30% van de lokale druk kan minderen
  • Het double wrapping van het fietsstuur met zachtere tape of voor mountainbikers vervangen van het handvat naar een aangepast en ergonomisch handvat

Wat je zelf kan doen: zorgen voor een goede core stabiliteit (dus ook de upper body trainen) en regelmatig zenuwglijdingsoefeningen doen. Als er dan toch tintelingen optreden of de klachten erger worden, kan eventueel een tijdelijke rustperiode ingelast worden.