Overbelastingletsels - "ontstekingen"

Adductorenletsel

Functie adductoren en ontstaan liespijn

De adductoren zijn een spiergroep die in de lies die hun oorsprong hebben op het schaambeen van het bekken en aanhechten aan de binnenzijde van het bovenbeen. Ze hebben als belangrijkste functie het been actief naar het lichaam toe te bewegen. Bij bepaalde sporten zoals voetbal, rugby, ijshockey, hardlopen,... kunnen de adductoren in de lies overbelast en ontstoken geraken. Indien deze ontsteking chronisch wordt kunnen ze het uitoefenen van deze sporten onmogelijk maken.

Spieren in relatie met liesblessure
Spieren in relatie met liesblessure

Klachten

  • Drukpijn ter hoogte van de aanhechting van de adductoren op het schaambeen
  • Pijn ter hoogte van de adductoren bij stretchen of rekken van de adductoren
  • Pijn ter hoogte van de adductoren bij het samenspannen van de benen of actieve adductie
  • Pijn ter hoogte van de adductoren bij explosief versnellen of trappen tegen een bal

Behandeling

  • De eerste behandeling van deze aandoening is fysiotherapie, waarbij gepoogd wordt door voorzichtige stretchingoefeningen de betrokken pezen langer te maken.
  • Dit moet steeds gecombineerd worden met een actief oefenprogramma om de adductoren te verstevigen. Ook na een succesvolle behandeling moeten deze verstevigende oefeningen worden onderhouden om eventueel herval te voorkomen.
  • Tijdelijk kunnen ontstekingsremmers duidelijk helpen.
  • Een infiltratie met corticoïden kan eventueel éénmalig worden uitgevoerd om deze ontsteking ter hoogte van de adductoren te verminderen.
  • Indien deze conservatieve therapie onvoldoende beterschap brengt, dringt een operatieve behandeling zich op. Hierbij worden via een kleine incisie in de lies de adductoren selectief verlengd.
Operatie liespijn: verlengen adductoren via kleine incisie in huid
Operatie liespijn: verlengen adductoren via kleine incisie in huid

Opnameverloop en nabehandeling

Na de operatie gaat u terug naar de afdeling. De hospitalisatie duurt 2 dagen met 1 overnachting. Er wordt na de operatie onmiddellijk gestart met rekoefeningen van de adductoren. Na 1 nacht zijn de meeste ongemakken normaal voorbij en is ook de pijn minimaal zodat een ontslag uit het ziekenhuis mogelijk is. Onmiddellijk mag er gestart worden met fietsen zonder weerstand op de hometrainer.

Na het ontslag mag de patiënt volledig belasten met behulp van krukken voor de eerste 2 weken. Dagelijkse rekoefeningen zijn de eerste 2 weken primordiaal. Kinesitherapie wordt gestart na 2 weken met vooral aandacht voor verdere stretching en opstarten van spiertonificaties. Looptraining kan na 6 weken, terugkeer naar competitieve sporten is normaal voorzien rond 10-12 weken. U krijgt witte antithrombose-kousen die U moét dragen en spuitjes in de buik (met antistollingsmiddel). Deze moeten tot 2 weken na de operatie verder worden gegeven om thrombo-embolie (= bloedklonters) te voorkomen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden, namelijk:

  • Infectie: dit is zeer zeldzaam bij een adductorenplastie. De behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties zijn soms nodig.
  • Thromboflebitis: hiervoor krijgt U de witte TED-kousen en de spuitjes in de buik.
  • Zenuwletsels: zijn vaak maar tijdelijk, maar indien U gevoelsstoornissen rond de genitaal streek of het been hebt, laat het dan weten aan de arts.