Overbelastingletsels - "ontstekingen"

Hamstringletsels

Een hamstring tendinopathie is een overbelastingsletsel van de hamstringpees. Deze aandoening wordt veroorzaakt  door weefselschade in de pees net ter hoogte van de aanhechting van de pees op het bekken, meer bepaald op het zitbeen. De hamstring spieren aan de achterkant van het bovenbeen lopen van het bekken tot het bovenste deel van het onderbeen.

De hamstringspieren zorgen voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. Deze spiergroep is voornamelijk actief tijdens rennen, springen en schoppen. Wanneer de hamstringpees dikwijls aangespannen wordt kan er schade aan de pees ontstaan. Hamstringletsel of proximale hamstring tendinopathie is een letsel met ontsteking en slijtage van de pees.

Oorzaken

Hamstringletsel of proximale hamstring ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de hamstringpees veel belasten. Dit komt typisch voor bij overmatig schoppen, rennen of springen. Soms, kan er zich ook een scheur voordoen in de hamstringpees of hamstringspier. Dit komt dan meestal door een plotse krachtige samentrekking vandeze spier. Dit gebeurt tijdens plotse versnellingen bij het sprinten, bij het nemen van een horde bij het trappen op een bal. Typisch ongeval met afscheuren van de hamstrings van het zitbeen is bij het starten met waterskiën.

De meeste scheuren dienen niet geopereerd te worden. Enkel als de drie hamstringspieren zijn afgescheurd van het zitbeen, wordt best een snelle operatie afgesproken. Een tweede indicatie om een operatie te overwegen is als door het littekenweefsel van het hamstringletsel de ischiaszenuw deels vast gegroeid is aan de spieren en een mindere beweeglijkheid van de zenuw een uitstralend pijn, vaak tot in de kuit, veroorzaakt.

De volgende factoren kunnen een hamstringletsel mee veroorzaken:

  • Verminderde beweeglijkheid van de heup
  • Korte hamstrings
  • Inadequate warming up en te weinig spiertraining voor het seizoen
  • Spierzwakte
  • Slechte pelvis- of core-stabiliteit, vooral een bekkenkanetling kan een uitrekking van de hamstrings veroorzaken met een proximaal hamstringletsel tot gevolg.
  • Een eerdere hamstringletsel met te snel hervatten van de sport.

Klachten

Deze mensen hebben een typische pijn op de zitbeenknobbel of ter hoogte van de aanhechting van de hamstringspieren. Soms is er alleen een stijfheid. Deze klachten zijn vaak vooral uitgesproken na het lopen. Daarna is er pijn tijdens de sport en neemt toe hoe sneller men probeert te lopen.

Behandeling

De belangrijkste behandeling gebeurt bij de kinesitherapeut met oefentherapie voor bekken en wervelzuil. Ook de bekkenkanteling dient nagezien te worden. Een inspuiting met corisone heeft normaal geen zin. Wel zijn er belangrijke argumenten om aan te nemen dat een inspuiting met eigen  bloedplaatjes een postief effect heeft op de genezing.

Operatieve ingreep

Enkel als de drie hamstringspieren zijn afgescheurd van het zitbeen, wordt best snel een operatie afgesproken. De andere scheuren worden niet geopereerd. Dit is een ingreep waarvoor je 1 nacht in het ziekenhuis moet verblijven en vermoedelijk 4 weken met 2 krukken dient te stappen met gedeeltelijke steun op het aangetaste been. Er volgt na de ingreep een intense revalidatie bij de kinesitherapeut en het loopverbod is meestal 6 maanden.

Een tweede indicatie om een operatie te overwegen is als door het littekenweefsel van het hamstringletsel de ischiaszenuw deels vast gegroeid is aan de spieren en een mindere beweeglijkheid van de zenuw een uitstralend pijn, vaak tot in de kuit, veroorzaakt.

De operatie gebeurt meestal via een kijkoperatie waarbij de zenuw wordt losgemaakt. Dit is een ingreep waarvoor je 1 nacht in het ziekenhuis moet verblijven en vermoedelijk 2 weken met 2 krukken dient te stappen met volledige steun op het aangetaste been. Er volgt na de ingreep een revalidatie bij de kinesitherapeut en het loopverbod is meestal 3 maanden.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden, namelijk:

  • Infectie: de behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties zijn soms nodig.
  • Thromboflebitis: hiervoor krijgt U de witte TED-kousen en de gepaste medicatie
  • Nabloeding, vrij zeldzaam
  • Zenuwletsels: door het feit dat de Ischiaszenuw zo dicht tegen de hamstringspieren ligt, is een letsel altijd mogelijk, doch zeer zeldzaam.