Overbelastingletsels - "ontstekingen"

ontsteking/letsel aan de bilspieren

Gluteus tendinopathie of ontsteking van de bilspieren is een spieraandoening die het meest voorkomt bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. De aandoening komt voor aan de zijkant van de heup en men kan er doorgaans moeilijk op liggen. Pijnklachten nemen gewoonlijk toe tijdens lopen, traplopen en het liggen op de aangedane zijde. Hierdoor heeft het een grote impact op het dagelijks leven en fysieke activiteit. Behandeling en resultaten zijn wisselend. De juiste oorzaak en de beste behandeling is nog niet goed aangetoond. Wij veronderstellen dat atrofie van de gluteusspieren kan leiden tot gluteus tendinopathie of ontsteking van de bilspieren. Tevens vermoeden we dat overdreven bekkenkanteling ook een rol kan spelen. Een toegenome BMI heeft wellicht ook iets te maken met de klachten.

Wanneer de ontsteking langdurig bestaat kan eventueel een scheur van deze pees van de bilspier ontstaan. Vermindererde kracht de heupspieren en een mankend gangpatroon zijn de klachten die dan vaak optreden.

Klachten

De pijn situeert zich vooral aan de zijkant van de heup en er is pijn in zijligging op de zijde met de klachten. Meestal is over deze zone ook duidelijke drukpijn. Pijnklachten nemen gewoonlijk toe tijdens wandelen en  traplopen. Bij een scheur van de pees treedt vaak een mankend gangpatroon op.

Behandeling


Niet-operatief

  • De eerste behandeling voor beide aandoeningen is rust en het innemen van ontstekingsremmers.
  • Spieroefeningen met vooral aandacht voor de bilspieren en stabilsatie van het bekken is de basisbehandelig. Oefentherapie en vermindering van de belasting van de pezen blijkt een effectieve behandeling  te zijn. Deze oefeningen kunnen thuis of bij de kinesitherapeut uitgeoefend worden. Zie Heupoefeningen
  • De volgende is rust en het innemen van ontstekingsremmers.
  • Een inspuiting van de peesaanhechtingen is de volgende stap en heeft meestal goede resultaten.
  • Vermindering van het BMI kan nuttig zijn

Operatief

Bij resistente gevallen kan een operatie overwogen worden: Voor chronische ontstekingen kan de bursa trochanterica via een kijkoperatie worden weggenomen en dit gebeurt in combinatie met een plastie van de fascia lata. Bij deze ingreep wordt de druk van het peesblad van de fascia lata op de zijkant van de heup en weggenomen door een ruitvormige opening te maken in dit peesblad. Daardoor vermindert ook de druk op de aanhechting van de bilspieren. Indien de pees gescheurd blijkt te zijn wordt deze hersteld met enkele hechtingen of botankers

Opnameverloop en nabehandeling

Na de operatie gaat u terug naar de afdeling. De hospitalisatie duurt 2 dagen met 1 overnachting. Aangezien de heup met vrij veel vocht en onder druk wordt gespoeld tijdens de operatie, kan een tijdelijke zwelling met verlies van vocht doorheen de wonde plaats vinden gedurende de eerste 24 uur. Na 1 nacht zijn deze ongemakken normaal voorbij en is ook de pijn mimimaal zodat een ontslag uit het ziekenhuis mogelijk is. Onmiddellijk mag er gestart worden met fietsen zonder weerstand op de hometrainer.

Na het ontslag mag de patiënt de heup volledig belasten met behulp van krukken voor de eerste 2 weken. Onmiddelijke stretchoefeningen van de betrokken spiergroepen moeten worden uitgevoerd. Tijdelijk kan er wel een krachtsvermindering zijn bij het opheffen van het been. Kinesitherapie wordt gestart na 2 weken met vooral aandacht voor stretching, mobilisatie en de spiertonificaties.

Indien er een scheur hersteld is zal het revalidatieschema wat voorzichtiger worden opgestart en zal u tussen de 3-6 weken met 2 krukken moeten stappen om het geopereerde been te ontlasten. De duur is afhankelijk van de grote van de pees scheur. Uw behandelende arts zal dit na de operatie steeds met u bespreken. U zal tot 2 weken na de operatie spuitjes in de buik (met antistollingsmiddel) moeten krijgen om thrombo-embolie (= bloedklonters) te voorkomen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden, namelijk:

  • Infectie: dit is zeer zeldzaam bij een kijkoperatie van de heup. De behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties zijn soms nodig.
  • Thromboflebitis: hiervoor krijgt U de spuitjes in de buik.
  • Postoperatieve zwelling en bloeding: soms is de eerste weken door bloeding of postoperatieve zwelling de heup sterk gezwollen. Dit normaliseert zich, maar kan enekele weken durten. Het is van groot belang dat u de meegegeven compressiebroek 3 weken consequent aandoet om deze zwelling zoveel als mogelijk te beperken.

Gerelateerde links

Heupoefeningen