Traumaletsels

Labrumletsel

Anatomie van de gezonde heup

Ons heupgewricht is een kogelgewricht en bestaat uit 2 grote delen, nl. de heupkop (= bolvormige bovenuiteinde van het dijbeen) en de heupkom (= komvormige uitholling in het bekken). Beiden zijn ze bekleed met glad kraakbeen, dit zorgt samen met de smeervloeistof voor het soepel bewegen van de heup.

Tevens zit er op de rand van de heupkom een klep, het labrum, die de heupkop netjes in de heupkom houdt en zorgt voor goede vloeistofverdeling in de heup. Dit labrum zorgt er tevens voor dat het heupgewricht zijn luchtledigheid behoudt. Deze luchtledigheid is belangrijk voor de stabiliteit van de heup. Een normale heupkop wordt als het ware gezogen in de heupkom en onder andere het labrum zorgt daar mee voor.

Doorsnede van het labrum van de heup
Doorsnede van het labrum van de heup

Oorzaak labrumscheur

Dit labrum kan net zoals een meniscus in de knie scheuren. Meestal wordt deze scheur veroorzaakt door een misvorming van de heupkop (CAM-afwijking) of een misvorming van de heupkom (PINCER-afwijking) waarbij tijdens een diepe buiging van de heup het labrum loskomt van de rand van de heupkom door het fenomeen van impingement.

Klachten

  • Pijn (meestal in de lies of aan buitenzijde van de heup)
  • Pijn wordt uitgelokt door bruuske bewegingen van de heup of tijdens sporten
  • Verstijving van de heup
  • Manken

Behandeling

Een labrumscheur wordt best operatief behandeld om verdere kraakbeenslijtage te voorkomen. De meest geschikte behandeling is een arthroscopie van de heup. Let wel een artroscopie van de heup zal enkel voorgesteld worden als de klachten overeen stemmen met de labrumscheur. Een toevallig gevonden labrumscheur wordt in principe niet operatief behandeld.

Arthroscopie van de heup

Bij een arthroscopie van de heup wordt via meestal 3 kleine kijkgaatjes een camera en instrumenten in het heupgewricht geplaatst. Dit om de heup grondig te bekijken en ook de nodige behandelingen uit te voeren. De belangrijkste indicaties voor een arthroscopie van de heup zijn: labrumscheuren, impingement van de heup, los botfragment in de heup, heupinfecties en pees- en slijmbeursontstekingen rond de heup.

Arthroscopie: labrum van de heup
Arthroscopie: labrum van de heup

Operatie labrumscheur: labrumhechting

  1. Eerst wordt het gescheurde labrum mooi glad gemaakt.
  2. Vervolgens wordt de aangeboren vormafwijking van de heupkom (PINCER-afwijking) verwijderd met een bottrimmer.
  3. Daarna wordt het gescheurde labrum met behulp van botankers terug vastgehecht aan de rand van de heupkom, zodat de heupkom weer omgeven is met een mooi en stabiel labrum.
Operatieve behandeling labrumscheur: labrumhechting mbv arthroscopie
Operatieve behandeling labrumscheur: labrumhechting mbv arthroscopie

Opnameverloop en nabehandeling

Na de operatie gaat u terug naar de afdeling. De hospitalisatie duurt 2 dagen met 1 overnachting. Aangezien de heup met vrij veel vocht en onder druk wordt gespoeld tijdens de operatie, kan een tijdelijke zwelling met verlies van vocht doorheen de wonde plaatsvinden gedurende de eerste 24 uur. Na 1 nacht zijn deze ongemakken normaal voorbij en is ook de pijn minimaal zodat een ontslag uit het ziekenhuis mogelijk is. Onmiddellijk mag er gestart worden met fietsen zonder weerstand op de hometrainer.

Opgelet: Indien er een labrumhechting, een behandeling van impingement of een behandeling van het kraakbeen uitgevoerd werd, geldt er een steunverbod voor 4 weken. De voet mag op de grond geplaatst worden, doch zonder erop te steunen. We noemen dit stappen met plantair contact.

Kinesitherapie wordt gestart na 4 weken met vooral aandacht voor de mobilisatie en de spiertonificaties. U krijgt witte antithrombose kousen die U moét dragen en spuitjes in de buik (met antistollingsmiddel). Deze spuitjes moeten tot 4 weken na de operatie verder worden gegeven om thrombo-embolie (= bloedklonters) te voorkomen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden, namelijk:

  • Infectie: dit is zeer zeldzaam bij een kijkoperatie van de heup. De behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties zijn soms nodig.
  • Thromboflebitis: hiervoor krijgt U de witte TED-kousen en de spuitjes in de buik.
  • Zenuwletsels: zijn vaak maar tijdelijk, maar indien U gevoelsstoornissen rond de genitaal streek of het been hebt, laat het dan weten aan de arts.