Acute knieletsels

Achterste kruisbandscheur

De achterste kruisband is de sterkste gewrichtsband van de menselijke knie. Het beschermt de knie tegen excessieve schuiving maar op een duidelijk andere manier dan de voorste kruisband. Letsels van de achterste kruisband hebben steeds een zware impact nodig om te kunnen ontstaan, en zijn daardoor bijna altijd het gevolg van zware verkeersongevallen. De meest voorkomende oorzaak is een zogenaamd ‘dashboardongeval' waarbij het onderbeen met een harde klap tegen het dashboard terechtkomt en de knie naar achter toe wordt geforceerd, ook een harde val op de knie of alle ongevallen waarbij het onderbeen zwaar wordt gestoten kan dit letsel veroorzaken. Gezien de kracht die nodig is om de achterste kruisband te scheuren, is dit letsel veel zeldzamer dan een voorste kruisband scheur. Deze laatste wordt trouwens meestal in een ‘non – contact ongeval’ opgelopen.

Diagnose

Een achterste kruisband scheur wordt vaak slechts moeizaam vastgesteld. Weliswaar is het ongeval vaak ernstig maar lijkt de knie in eerste instantie slechts matig gekwetst. Het is dan ook helemaal niet ongebruikelijk om een achterste kruisband scheur slechts relatief laattijdig vast te stellen. Dit is echter ongunstig want bij een tijdige diagnose kan een gerichte brace immobilisatie een eventuele operatie overbodig maken. Gelukkig is een achterste kruisband scheur vrij gemakkelijk vast te stellen bij een precies klinisch onderzoek, waarbij de knie een opvallende schuiving naar achter vertoont bij bepaalde testen. De diagnose wordt in alle gevallen best bevestigd met een bijkomende MRI-scan, eveneens om eventuele bijkomende letsels in beeld te brengen.

Behandeling

in bijna alle gevallen wordt een achterste kruisband scheur best in eerste instantie met een brace behandeld. De achterste kruisband heeft namelijk een belangrijk intrinsiek genezingspotentieel doch hiervoor is een tijdige start van de brace behandeling absoluut sociaal. Hoe sneller de diagnose wordt gesteld, des te sneller de brace therapie kan worden opgestart, des te groter is de kans op een succesvolle behandeling zonder noodzaak tot operatie.

Bij zeer ernstige gevallen, gecombineerde letsels of erg laattijdige diagnosis is het uitvoeren van een achterste kruisband reconstructie aangewezen omdat anders de knie blijvende instabiliteit fenomenen vertoont, vaak gepaard gaande met pijn en zwelling. Een operatieve reconstructie van de achterste kruisband is een zware operatie. Gelukkig kan deze geschieden met de hulp van arthroscopie (kijkoperatie) waardoor ze niet als erg pijnlijk wordt ervaren. Het principe is te vergelijken met een reconstructie van de voorste kruisband, waarbij eveneens een lichaamseigen pees gebruikt wordt om de gekwetste gewrichtsband te vervangen. In tegenstelling tot een voorste kruisband reconstructie, is bij een achterste kruisband operatie het dragen van een brace tot minimum 6 weken na de operatie absoluut noodzakelijk. De revalidatie duurt dan meestal ook tussen de 9 a 12 maanden vooraleer intensieve sporten kunnen worden hervat.