Acute knieletsels

Voorste kruisbandscheur (VKB)

Een voorste kruisbandscheur is een vaak voorkomende knieblessure. Meestal loop je dit type letsel op tijdens het sporten, maar ieder ongeval waarbij de knie verdraait geeft in principe aanleiding tot een voorste kruisbandscheur.

Wat voel je meteen nadat je deze blessure oploopt?

Op het moment dat de elastische kruisband plots knapt, voelen de meeste slachtoffers een doffe ‘krak’ in de knie. Het is eigenaardig, maar de voorste kruisband bevat geen zenuwvezels. Daarom leidt een ongeval hooguit tot een gezwollen knie en zelden tot ernstige kniepijn. De zwelling houdt meestal enkele dagen aan, vanwege de bloeduitstorting in het gewricht. Vaak verdwijnen deze klachten relatief snel.

De gevolgen van deze kwetsuur op lange termijn

Het grote probleem is het gebrek aan functionaliteit. De knie blijft na een voorste kruisbandblessure vaak instabiel. Dit maakt het voor de meeste patiënten onmogelijk om op een comfortabele manier te sporten. Ook draaien en keren verloopt moeizaam. Bovendien heb je meer kans op doorzakken en opstoten van zwelling rond de knie.

Wat is de functie van dit ligament?

De voorste kruisband bevindt zich centraal in je knie. Zijn voornaamste taak is de stabilisatie van de knie en het beperken van overmatige schuiving en draaiing.

Gecombineerde letsels

Jammer genoeg komt een voorste kruisbandscheur in minder dan de helft van de gevallen geïsoleerd voor. Patiënten lijden in veel gevallen ook aan meniscusletsels of bijkomende kwetsuren aan de gewrichtsband(en). Ook het anterolateraal ligament (ALL) raakt vaak gelijktijdig geblesseerd.

Welke gevolgen heeft een gecombineerd letsel?

De eventuele bijkomende letsels bepalen voor een groot stuk de uiteindelijke uitkomst van de behandeling. In veel gevallen wordt een scheur in de meniscus of het anterolateraal ligament tijdens een kruisbandoperatie gehecht. De ingreep is relatief eenvoudig, maar de revalidatie vergt voorzichtigheid en discipline.


Diagnose

De specialist of huisarts luistert naar jouw verhaal en test de toegenomen speling op de aangetaste knie. Een bijkomend MRI onderzoek is noodzakelijk. Dit onderzoek bevestigt de voorste kruisbandscheur en brengt eventuele bijkomende letsels in beeld.

Behandeling

Een operatie is niet altijd noodzakelijk, maar veel mensen ervaren dagelijks functionele instabiliteit en zeker bij het sporten. Helaas geneest een voorste kruisband zichzelf niet en daarom kiezen de meeste patiënten voor een operatief herstel.


Hoe verloopt de reconstructie?

Tijdens de kijkoperatie (arthroscopie) vervangt de chirurg de gekwetste voorste kruisband door middel van een hamstringpees. Ook alle eventuele gecombineerde letsels behandelen we tijdens deze operatie. De ingreep duurt meestal minder dan een uur. Veel patiënten kiezen voor een regionale verdoving/ruggenprik, maar een volledige narcose is ook mogelijk.

 

Praktisch verloop op de dag van de operatie

Voor de ingreep
  • Je hebt de keuze tussen een opname in daghospitaal of met overnachting.

Na ingreep

  • Na de operatie verblijf je in de ontwaakzaal of recovery totdat de verdoving volledig is uitgewerkt.
  • De behandelende arts of arts assistent bespreekt het verloop van de operatie met jou.
  • Je doet de eerste revalidatie oefeningen met de kinesitherapeut en hij/zij overloopt de meest belangrijke elementen van de revalidatie schetsen.

Bij ontslag uit ziekenhuis

  • We bedekken de operatiewonden met een steriel verband. 10 à 12 dagen na de ingreep verwijdert de huisarts de hechtingen. Hiervoor maak je best al een afspraak na ontslag uit het ziekenhuis.
  • De pleisters op je wonden zijn spatbestendig, je mag er dus mee douchen. Als de pleisters vuil worden of loskomen, vervang je ze best.
  • Je krijgt een voorschrift mee voor pijnstillende middelen en om trombose (asaflow) te voorkomen in de ledematen.

De eerste dagen na de operatie is rust het belangrijkst. Als je de knie voldoende rust geeft, tot 5 keer per dag ijs legt en zorgvuldig het revalidatieschema volgt, zal je merken dat de knie zich snel herpakt. Pijnstilling heb je meestal ook maar enkele dagen nodig.

Revalidatie

De revalidatie duurt in totaal 7 maanden. Ga de eerste weken na de ingreep tenminste eenmaal per week langs bij je kinesitherapeut. Voer nadien je oefenfrequentie stelselmatig op.

Intense sporten hervat je best pas na de revalidatieperiode, maar de meeste patiënten starten al na vier weken met fietsen. Joggen lukt na 4 maanden. Het precieze verloop van de revalidatie is echter individueel verschillend en afhankelijk van de specifieke letsels.

Opvolging


De behandelende arts zal je minstens 3 keer na de ingreep terugzien om het herstel op te volgen. De eerste keer na 4 weken, daarna na 4 maanden en ten slotte na 7 maanden. Bij de laatste twee afspraken nemen we ook een test af waarbij we de kracht van beide bovenbenen vergelijken (Biodex).


We monitoren alle kruisbandpatiënten ook in ons innovatief digitaal opvolgingssysteem, PROMS (Patient Reported Outcome Measures). Voor de operatie en gedurende de revalidatieperiode ontvang je enkele digitale vragenlijsten om je herstel maximaal te monitoren. Daarnaast gebruiken we de resultaten om onze zorgkwaliteit te verbeteren.

Om toegang te krijgen tot het platform, dien je je eerst te registreren. De instructies ontvang je van je arts tijdens een consultatie.

Complicaties

Een voorste kruisband reconstructie heeft een lage kans op complicaties. Dit zijn enkele complicaties die zouden kunnen optreden:

  • een tijdelijke bloeduitstorting ter hoogte van de knie of zwelling van de knie of het onderbeen.
  • een gevoelloze zone rond een van de littekens, door een kwetsuur aan een minuscule huidzenuw.
  • een ontsteking of infectie waarbij een bacterie de knie besmet. De knie zwelt dan uitzonderlijk, doet erg veel pijn en patiënten zijn vaak ook ziek of koortsig. Bij deze symptomen wordt best onmiddellijk de huisarts gecontacteerd en contact opgenomen met het ziekenhuis, zo nodig via de dienst spoedgevallen. Het is aangewezen om slechts antibiotica te starten nadat de chirurg je knie heeft onderzocht. Gelukkig komt infectie in ons ziekenhuis bij minder dan 1% van de kruisbandoperaties voor.
  • een trombose (‘flebitis’ in de volksmond) van de onderste ledematen is zeldzaam, vooral omdat hiervoor specifieke preventieve maatregelen worden getroffen (medicatie vroegtijdig, mobiliseren, regionale verdoving,...).
  • het opnieuw scheuren van je voorste kruisband (zogenaamd ‘recidief'). Dit treedt op in 5 à 10% van de gevallen, afhankelijk van de ernst van je opgelopen letsels, je leeftijd en de volledigheid van de revalidatie. De belangrijkste bescherming tegen herval

Heb je nog gerelateerde vragen over jouw voorste kruisbandletsel? Neem dan contact op via het afsprakenformulier.

Wil je graag een afspraak maken voor een consultatie ga dan naar de kruisbandkliniek.