Pols

Letsels

Kienböck’s disease

AVN of avasculaire necrose is niets anders dan het afsterven van het bot door te weinig bloedvoorziening (vascularisatie). Dit werd voor het eerst beschreven door Peste in 1843. Het is pas nadat Robert Kienböck de veranderingen in het os lunatum op RX (radiografie) in het licht heeft gebracht, dat diens naam aan deze pathologie wordt verbonden.

Lees meer

Polscyste

Cystes zijn bolvormige uitstulpingen van gewrichtsvocht. Deze komen vaak voor zowel rond de pols als in de hand. De meeste cystes zijn banaal van aard. Verschillende behandelingen zijn mogelijk.

Lees meer

Peesletsels

Rond de pols kunnen verschillende peesletsels voorkomen. Het gaat meestal om overbelastingsletsels. Een zeer veelvuldig voorkomend letsel is de inklemming van 2 pezen naar de duim ( de abductor pees en de korte strekpees), meestal door een te nauwe tunnel. Minder gekend is het luxeren van de strekpees van de pols aan de andere zijde

Lees meer

Letsels aan de gewrichtsbanden van de pols

De verschillende schakels in het polsgewricht worden gestabiliseerd door gewrichtsbanden of ligamenten. Deze verzekeren de onderlinge verhouding van de middenhandsbeentjes met elkaar. Als er iets mis loopt in deze schakel dan wordt deze verhouding verstoord en leidt dit tot problemen, zoals pijn, krachtvermindering en sneller optreden van slijtage.

Lees meer

Breuken van de pols

Verschillende beenderen in de pols kunnen breken bij het vallen. Zowel breuken van het spaakbeen (de klassieke polsfractuur) als van het scaphoid worden hier verder besproken.

Lees meer

Letsels door slijtage

Arthrose is een aandoening van de gewrichten waarbij gewrichtskraakbeen verloren gaat. In de volksmond wordt vaak over gewrichtsslijtage gesproken. Deze slijtage kan op vele plaatsen optreden en veroorzaakt worden door gewone veroudering, door de gevolgen van een breuk (al dan niet tot in het gewricht doorlopend) of door overdreven bewegingsvrijheid na bv. een ligamentair letsel.

Lees meer