Pijn in de schouder

Ontwrichting van het sleutelbeen (AC-luxatie)

Het AC-gewricht is een deel van de schouder. Het kan ontwricht raken door een ongeval. De schade kan licht tot behoorlijk erg zijn. Lichte gevallen genezen zonder operatie, de zwaardere worden liefst operatief hersteld.

Een ontwrichting van het acromio-claviculair (AC) gewricht mag niet verward worden met een ontwrichting van het grote choudergewricht. Het AC-gewricht is een klein gewrichtje tussen het sleutelbeen en het schouderblad dat gestabiliseerd is door kapsel en ligamenten. De letsels kunnen in ernst verschillen en worden daarom gegradeerd. Afhankelijk van de graad/instabiliteit, wordt een bepaalde behandeling ingesteld. Als zowel het gewrichtskapsel afscheurd is en de gewrichtsbanden van het sleutelbeen, vormt er zich een zichtbare trapstand en komt het uiteinde van het sleutelbeen meer prominent onderhuids te liggen.

Bij neerwaartse druk op het sleutelbeen ontstaat er een pianotoetsfenomeen, dit is het op en neer bewegen van het uiteinde. 

 

Behandeling

Niet-operatief

De meest frequente en relatief stabiele letsels kunnen behandeld worden zonder een operatie. De arm wordt enkele weken ondersteund in een draagverband tot de pijn onder controle is. Pijn is hierin de belangrijkste leidraad.

Operatief

Bij sterke verplaatsing van het sleutelbeenuiteinde en/of bij mensen die fysiek zware arbeid verrichten, wordt een operatief herstel aangeraden omdat er hier een grote kans is op blijvende hinder en instabiliteit. Bij jonge actieve personen wordt hierbij ook best geopteerd voor een stabilisatie procedure om op lange termijn blijvende hinder te vermijden. Belangrijk hierbij is dat de ingreep de beste resultaten oplevert als dit binnen de 2 weken kan plaats vinden.

 

AC stabilisatie procedure (vroeger ook Weaver ’n Dunn operatie genoemd) is een open ingreep waarbij het sleutelbeen ten opzichte het schouderblad gereduceerd wordt door middel van  draden (kunstligamenten) en metalen plaatjes. Hierbij worden de afgescheurde ligamenten weer tegen elkaar gebracht zodat deze kunnen herstellen en hun functie als stabilisator terug kunnen opnemen.

Nabehandeling

  1. Na de operatie blijft de arm 2 weken in een draagverband om de ligamenten de kans te geven om te genezen. Enkele malen per dag mag u de arm los laten hangen en kleine bewegingen verrichten.  De auto besturen raden we in deze periode af.
  2. Vanaf week 4 start u bij een kinesist in uw buurt met oefeningen om de schouderspieren te verstevigen.
  3. Zwaar schouderbelastend werk/sport mogen pas na een 6-tal weken gestart worden afhankelijk van het letsel