Pijn in de schouder

Slijtage van het schoudergewricht (schouderartrose)

Artrose is de term die wij, artsen, gebruiken als we spreken over slijtage van een gewricht. De slijtage begint bij de kraakbeen laag die onze gewrichten bekleedt.

Wat is schouderartrose?

Artrose is de term die wij, artsen, gebruiken als we spreken over slijtage van een gewricht. De slijtage begint bij de kraakbeen laag die onze gewrichten bekleedt. Het kraakbeen gat, met vorderende leeftijd zijn soepelheid verliezen, verdunnen en in een later stadium afbrokkelen en op de meest belaste zone zelfs verdwijnen. De kraakbeen laag zorgt voor nu net voor het soepel glijden van een gewricht. Door afbraak van de kraakbeen laag gaat het gewricht stroever worden, in een later stadium zelfs echt verstijven.

Artrose zien we het meest in het heupgewricht en het kniegewricht. Logisch, die gewrichten worden belast bij stappen en lopen. Toch is ook het schoudergewricht onderhevig aan slijtage. Het duurt alleen veel langer voor er symptomen optreden en de patiënt hiervan zoveel last heeft dat hij hulp gaat zoeken. Naast “klassieke artrose” zien we in de schouder ook enkele bijzondere vormen van slijtage.

Symptomen van schouderartrose

In vroege stadia klagen patiënten meest van pijn tijdens en na belastende schouderinspanningen. De pijn situeert zicht meestal aan de voorzijde van de schouder met uitstraling naar de bovenarm. In meer gevorderde komt hier ook nachtelijke pijn bij, vooral bij liggen op de schouder. Eens de schouder opnieuw wat in beweging is, mildert de pijn. Het proces eindigt met een pijnlijke volledig verstijfde schouder die quasi niet meer gebruikt kan worden, zelfs niet voor dagelijkse activiteiten zoals eten, haar kammen, wassen en zorgen voor het “intiem toilet”.

Onderzoeken bij schouderartrose

Het basis onderzoek is de radiografie van de schouder. Hierop krijgen we al een goed beeld van de ernst van de slijtage. Dit onderzoek kan U al door de huisarts laten aanvragen voor U bij ons op consultatie komt.

In de voorbereiding van een eventuele ingreep gaan we steeds een speciale CT scan vragen via onze radiologie dienst. Op basis van deze scan kunnen we een computersimulatie van Uw ingreep uitvoeren. Deze “virtuele operatie” heeft ons de laatste jaren een enorm veel beter inzicht gegeven in de planning van de operatie. We kunnen hierdoor anticiperen op tal van onvoorziene zaken zoals botverlies van de kop of de pan, abnormale vormen en maten. Dit laat ons ook toe om vooraf te plannen welk type schouderprothese we best gebruiken in Uw specifiek geval.

 

Lees meer