12 december 2019

Publicatie artikel dr. Stefaan Verfaillie - Postoperative results of distal tibialis anterior tendinosis

Hoewel distale tibialis anterior tendinopathie een veel voorkomende aandoening is, is het zelden in de literatuur beschreven. Het is vaak een aandoening bij vrouwen met overgewicht, van ongeveer 50-70 jaar oud met pijn die 's nachts verergert. Het doel van deze retrospectieve studie was om de specifieke klinische symptomen en postoperatieve resultaten van distale tibialis anterior tendinopathy te beschrijven.

Tussen 2013 en 2017 zijn er 9 patiënten geopereerd waarbij een conservatieve behandeling van distale tibialis anterior tendinopathy faalde. De ingreep bestond uit debridement van de zieke pees en het inbrengen van een botanker. Er was een follow-up van 12 maanden. Alle patiënten werden klinisch geëvalueerd na de operatie. In alle 10 gevallen was de patiënt volledig tevreden met het resultaat na een operatie.

Distale tibialis anterior tendinopathie is vooral een klinische diagnose waarbij een conservatieve behandeling altijd de eerste keuze moet zijn. Onze resultaten laten echter zien dat wanneer de conservatieve behandeling faalt, de chirurgische behandeling kan leiden tot zeer goede resultaten op lange termijn met een hoge mate van tevredenheid van de patiënt.

Het artikel is gepubliceerd in het Foot and Ankle Surgery journal op 12 december 2019 en kan bekeken worden met onderstaande link: Postoperative results of distal tibialis anterior tendinosis