Letsels door ongeval / trauma

Achillespeesscheur

Een achillespeesruptuur is een vaak voorkomend letsel. Meestal scheurt de pees tijdens sportactiviteiten.  De patiënt voelt een plotse hevige pijn achteraan in het onderbeen (vaak beschreven als een “zweepslag”) en kan nadien minder goed steunen.

Diagnose

De diagnose is meestal heel eenvoudig te maken op basis van het onderzoek van de voet en enkel.  Bij twijfel kan een bijkomende echografie gebeuren.

Behandeling

Bij het overgrote deel van de patiënten zal gekozen worden voor een operatief herstel van de pees. Hiermee beögen we een volledig herstel met een normaal functionerende pees. Enkel wanneer de algemene gezondheidstoestand van de patiënt een ingreep niet toelaat, zal worden gekozen voor een behandeling met gipsimmobilisatie.

Operatieve behandeling

Bij het herstel van de pees worden beide delen terug naar elkaar toegetrokken en gehecht. Zo mogelijk proberen we dit “minimaal invasief” te doen, waarbij slechts een kleine incisie over de scheur wordt gemaakt. Hierdoor lopen we minder risico op wond problemen.

Na het herstel van de pees, krijgt u eerst een gipsspalk. Dit is een open gips om zwelling toe te laten. De eerste 10 dagen mag u hierop niet steunen, vooral om de wondheling niet te verstoren.

Als de wonde  goed geheeld js mag u beginnen belasten in een loopgips voor een periode van 3 tot 4 weken.

Nadien is intensieve kinesitherapie nodig om de kracht in de pees terug te herwinnen. Deze revalidatie vraagt veel tijd. Sporthervatting is meestal pas terug mogelijk op 6  maanden na de operatie