Letsels door ongeval / trauma

Enkelfractuur

Enkelfracturen komen vaak voor. Er is een grote diversiteit en gradatie in enkelfracturen, gaande van een enkelvoudige, overplaatste breuk in het kuitbeen tot complexe en verplaatste breuken op verschillende plaatsen in het enkelgewricht. De behandeling hangt uiteraard af van de complexiteit en of de breuk verplaatst is.

Symptomen

Enkel fracturen zijn altijd het gevolg van een ongeval waarbij meestal de enkel wordt omgezwikt. Bijna altijd is het niet meer mogelijk om te steunen op de enkel en treedt er snel zwelling op van de enkel. Pas na enkele dagen zal er een zichtbare bloed uitstorting optreden.

Diagnose

Een radiografie is altijd nodig als er een vermoeden is van een enkel fractuur want ook een zware enkelverstuiking (gewrichtsbanden) kan initieel dezelfde klachten geven.

Behandeling

Een enkelvoudige, overplaatste breuk kan behandeld worden met gipsimmobilisatie. Op spoedgevallen wordt een open gipsspalk aangelegd omdat de voet en enkel nog kunnen zwellen de eerste dagen na het ongeval. Nadien krijgt u nog een loopgips voor 3-4w via de raadpleging, waarop u, binnen de pijngrenzen, mag beginnen steunen.

Vaak is na de gipsimmobilisatie wat kinesitherapie nodig om de enkel terug soepel en stabiel te krijgen.

Operatieve behandeling

 Meer complexe breuken en breuken waarbij de botfragmenten verplaatst zijn tov elkaar, moeten operatief worden behandeld. Bij deze ingreep wordt de breuk terug op zijn plaatst gebracht en gefixeerd met schroeven of plaat en schroeven. Nadien krijgt u ook opnieuw een gipsspalk, die na een 10tal dagen wordt gewisseld naar een gesloten gips. Wanneer u mag beginnen steunen na een operatie, hangt af van het type breuk, gaande van na 10 dagen tot pas na 6 weken.

De meeste enkelfracturen genezen gelukkig goed, maar als u een complexe breuk hebt opgelopen, waarbij de breuken doorlopen tot in het gewricht, is een perfect herstel niet altijd mogelijk. Vaak blijft de enkel dan wat stijver en minder soepel dan de andere zijde en soms blijft deze ook wat pijnlijk.

Het materiaal dat geplaatst wordt tijdens een ingreep, kan hinder geven. Een plaatje op het kuitbeen is bv goed voelbaar onder de huid en geeft soms irritatie in gesloten schoenen. Eens de breuk genezen is, kan dit materiaal zonder probleem weer worden verwijderd. Meestal wordt wel tot een jaar na de operatie gewacht om de schroeven en platen terug weg te nemen