Aangeboren letsels

Klikkende heup

Een snapping hip of knikkende heup is een aandoening waar bij bepaalde bewegingen een klik in of rond het heupgewricht optreedt. Soms duidelijk hoorbaar, ook voor de omstaanders, soms zichtbaar doorheen de huid.

Types

Er bestaan twee soorten:

  • Coxa saltans externa: het peesblad van de fascia lata klikt over de grote trochanter van de heup. Deze klik is vooral zichtbaar.
  • Coxa saltans interna: de psoaspees diep in de lies klikt over een beenderig uitstulping van het bekken of de femurkop. Deze klik is meestal hoorbaar.

Klachten

  • Klik in en rond het heupgewricht, in begin meestal pijnloos.
  • Pijn in de lies en aan de zijkant van de heup
  • Manken

Behandeling

De eerste behandeling van deze beide aandoeningen is fysiotherapie, waarbij gepoogd wordt door stretchingoefeningen de betrokken pezen langer te maken. Indien deze stretchoefeningen onvoldoende resultaat hebben kan een operatie overwogen worden. Hierbij worden de betrokken pezen via een kijkoperatie verlengd.

Bij de coxa saltans externa wordt de druk van het peesblad van de fascia lata op de zijkant van de heup weggenomen door via een kijkoperatie een ruitvormige opening te maken in dit peesblad. Tevens wordt de slijmbeurs weggenomen.
Bij de coxa saltans interna bestaat de operatieve behandeling uit het verwijderen van de slijmbeurs en verlengen van de iliopsoas pees. Dit alles gebeurt via een kijkoperatie. Meestal is er echter door de klikkende pees een scheur veroorzaakt in het labrum. Tijdens dezelfde kijkoperatie wordt een poging gedaan tot herstel van het labrum. (labrumletsels).

Opnameverloop en nabehandeling

Na de operatie gaat u terug naar de afdeling. De hospitalisatie duurt 2 dagen met 1 overnachting. Aangezien de heup met vrij veel vocht en onder druk wordt gespoeld tijdens de operatie, kan een tijdelijke zwelling met verlies van vocht doorheen de wonde plaatsvinden gedurende de eerste 24 uur. Na 1 nacht zijn deze ongemakken normaal voorbij en is ook de pijn minimaal zodat een ontslag uit het ziekenhuis mogelijk is. Onmiddellijk mag er gestart worden met fietsen zonder weerstand op de hometrainer.

Na het ontslag mag de patiënt de heup volledig belasten met behulp van krukken voor de eerste 2 weken. Onmiddellijke stretchoefeningen van de betrokken spiergroepen moeten worden uitgevoerd. Tijdelijk kan er wel een krachtsvermindering zijn bij het opheffen van het been. Kinesitherapie wordt gestart na 2 weken met vooral aandacht voor stretching, mobilisatie en de spiertonificaties. U krijgt witte antithrombose-kousen die U moét dragen en medicatie (met antistollingsmiddel). Deze moeten tot 2 weken na de operatie verder worden gegeven om thrombo-embolie (= bloedklonters) te voorkomen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden, namelijk:

  • Infectie: dit is zeer zeldzaam bij een kijkoperatie van de heup. De behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties zijn soms nodig.
  • Thromboflebitis: hiervoor krijgt U de witte TED-kousen en de spuitjes in de buik.
  • Zenuwletsels: zijn vaak maar tijdelijk, maar indien U gevoelsstoornissen rond de genitaal streek of het been hebt, laat het dan weten aan de arts.