Overbelastingletsels - "ontstekingen"

Iliopsoas ontsteking

Bij een Iliopsoas ontsteking zijn de slijmbeurs en/of pees van de iliopsoas spier aangedaan. Dit resulteert in pijn aan de voorzijde van de heup, in de liesregio. Het iliopsoas syndroom wordt regelmatig niet herkend als oorzaak van heuppijn. De iliopsoas spier is de spier die het heupgewricht buigt en het bovenbeen naar buiten toe draait. De slijmbeurs die onder de spier ligt zorgt ervoor dat alles goed over elkaar heen glijdt en er niet teveel wrijving ontstaat.

Bij het iliopsoas syndroom is er sprake van een bursitis of tendinitis. Dit betekend dat de slijmbeurd (bursa) of de pees (tendon) ontstoken is. Beiden kunnen ook tegelijk ontstoken zijn.

Oorzaak

De drie belangrijkste oorzaken zijn:

  • acuut trauma
  • overbelasting
  • reumatoïde artritis

De klachten kunnen onder andere ontstaan bij het tillen van zware voorwerpen met gestrekte heup, hardlopen, roeien, atletiek en krachttraining. De pijn kan naar de binnenzijde van het bovenbeen tot boven de knie uitstralen. De paslengte wordt beperkt omdat strekking van de heup compressie van de bursa geeft.

Klachten en symptomen

  • pijn in de liesregio, aan de voorzijde van de heup
  • vaak is er een (pijnlijke) knap in de heup te voelen (snapping hip)
  • het maximaal buigen van de heup kan pijnlijk zijn
  • pijn wordt gevoeld bij activiteiten als: opstaan vanuit zit, sokken of schoenen aandoen, een trap oplopen, hardlopen
  • de pijn kan soms uitstralen over de voorkant van het bovenbeen naar de knie toe
  • in rust minderen de klachten

Behandeling

Conservatieve behandeling bestaat vaak uit oefeningen voor de iliopsoas spier zoals krachttraining en rekoefeningen. Wanneer de klachten niet overgaan kan er soms gekozen worden voor een corticosteroïde injectie of in uitzonderlijke gevallen een operatie.

Iliopsoas release

Een iliopsoas release wordt uitgevoerd voor een chronische ontsteking van de iliopsoas pees, iliopsoas slijmbeurs ontsteking of een interne klikkende heup.

De ingreep kan gebeuren onder zowel lokale anesthesie (ruggeprik) of algemene anesthesie. De anesthesist zal in samenspraak met u de voor u beste methode van verdoving bespreken en toepassen.

Via 2 kleine incisies ter hoogte van de heup wordt de de slijmbeurs van de ilioipsoas verwijderd en de iliopsoas pees verlengd. Dit alles gebeurt via een kijkoperatie. Soms is er echter door de klikkende pees een scheur veroorzaakt in het labrum. Tijdens dezelfde kijkoperatie wordt een poging gedaan tot herstel van het labrum.

Opnameverloop en nabehandeling

Na de operatie gaat u terug naar de afdeling. De hospitalisatie duurt 2 dagen met 1 overnachting. Aangezien de heup met vrij veel vocht en onder druk wordt gespoeld tijdens de operatie, kan een tijdelijke zwelling met verlies van vocht doorheen de wonde plaatsvinden gedurende de eerste 24 uur. Na 1 nacht zijn deze ongemakken normaal voorbij en is ook de pijn minimaal zodat een ontslag uit het ziekenhuis mogelijk is. Onmiddellijk mag er gestart worden met fietsen zonder weerstand op de hometrainer.

Na het ontslag mag de patiënt de heup volledig belasten met behulp van krukken voor de eerste 2 weken. Onmiddellijke stretchoefeningen van de betrokken spiergroepen moeten worden uitgevoerd. Tijdelijk kan er wel een krachtsvermindering zijn bij het opheffen van het been. Kinesitherapie wordt gestart na 2 weken met vooral aandacht voor stretching, mobilisatie en de spiertonificaties. U krijgt medicatie (met antistollingsmiddel). Deze moeten tot 2 weken na de operatie verder worden gegeven om thrombo-embolie (= bloedklonters) te voorkomen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden, namelijk:

  • Infectie: dit is zeer zeldzaam bij een kijkoperatie van de heup. De behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties zijn soms nodig.
  • Thromboflebitis: hiervoor krijgt U de spuitjes in de buik.
  • Zenuwletsels: zijn vaak maar tijdelijk, maar indien U gevoelsstoornissen rond de genitaal streek of het been hebt, laat het dan weten aan de arts.
  • Postoperatieve zwelling en bloeding: soms is de eerste weken door bloeding of postoperatieve zwelling de heup sterk gezwollen. Dit normaliseert zich, maar kan enkele weken duren.