Traumaletsels

Bekkenbreuk

Een breuk van het bekken is steeds het gevolg van een val of accident. Er bestaan 2 soorten bekkenbreuken. Enerzijds de breuken die voorkomen bij de ouder wordende bevolking met verminderde botkwaliteit. Dit soort breuken treedt op bij mineure ongevallen, zoals een banale val. Deze breuken komen vaak voor, zijn meestal minimaal verplaatst en worden quasi uitsluitend zonder operatief ingrijpen behandeld. Anderzijds zijn er de bekkenfracturen die bij de jongere patiënten optreden na zwaardere ongevallen zoals een val van grote hoogte of een zwaar verkeersongevallen. Deze breuken zijn meestal meer verplaatst en vereisen vaak een heelkundig ingrijpen.

Klachten

Na een val is er veel pijn. Het is meestal niet meer mogelijk om te lopen of te staan op het aangedane been. Bij aankomst in het ziekenhuis zijn er röntgenfoto's genomen van uw bekken. Op de foto is te zien waar precies het bot gebroken is en hoe deze breuk het best wordt behandeld.

Behandeling

Wanneer blijkt dat het bekken gebroken is, wordt in overleg met u en uw familie een besluit genomen over een operatie. Een behandeling zonder operatie zal meestal gebeuren indien de breuk weinig verplaatsing heeft. U zult een tijdje het been langs de kant van de bekkenbreuk moeten ontlasten. Uw behandelende arts zal u inlichten hoe lang deze periode dient te zijn voor de breuk die u hebt opgelopen. Meestal schommelt dit tussen de 1 en de 6 weken.

Bij grotere verplaatsingen van de breuk is een operatie vaak noodzakelijk. Bij een gebroken bekken wordt meestal niet onmiddellijk geopereerd, maar pas na enkele dagen en best binnen de 2 weken. Dit is om de bloedingen ronde de bekkenbreuk die tijdens het ongeval zijn ontstaan reeds te laten stelpen. Dit vergemakkelijkt de operatie en zorgt ervoor dat u tijdens de ingreep minder bloed verliest.

De operatie

Het type van operatie zal afhangen van het van de locatie en het soort breuk. Dit kan zowel via een incisie vooraan als achteraan of beide zijn. Er worden platen en schroeven gebruikt om de bekkenbreuk terug op zijn plaats te brengen en in die positie vast te zetten.

Op de afdeling

U gaat in principe dadelijk naar de afdeling, maar indien nodig kan het zijn dat U even op intensieve zorgen wordt opgenomen. Reeds snel na de ingreep zal U worden gevraagd regelmatig met de tenen te bewegen, dit om de bloeddoorstroming te bevorderen (hiervoor wordt er ook gebruik gemaakt van een voetkuitpomp).

U krijgt witte antithrombose-kousen die U moét dragen en spuitjes in de buik (met antistollingsmiddel). Deze spuitjes moeten 4 weken na de operatie verder worden gegeven om thrombo-embolie (= bloedklonters) te voorkomen.

Het postoperatief beleid naar revalidatie toe zal u pas definitief na de ingreep worden meegedeeld. Meestal zal u tenminste 6 weken met krukken moeten stappen.

Ontslag

Het tijdstip van ontslag verschilt nogal eens bij bekkenfracturen. Ook dit is weer afhankelijk van de uitgevoerde behandeling en het postoperatief revalidatieschema. Tevens zal de zelfredzaamheid van de patiënt en de sociale situatie dit ontslag mede bepalen. Wij beschikken echter over een revalidatiedienst om deze hulpbehoevende patiënten na een bekkenfractuur verder te revalideren en ondersteunen tot ze weer comfortabel naar hun thuissituatie kunnen terugkeren.

Wanneer U wordt ontslagen krijgt U een brief voor de huisarts (met o.a afspraken omtrent het verwijderen van de wondhechtingen na 14 dagen en dergelijke).

Belangrijk voor U is: dagelijks uw "anti-flebitisspuitjes" (mogelijks tot 4 weken na de operatie) Er wordt ook een controleafspraak bij de chirurg voor U gemaakt (dit zal na +/- 4 weken zijn).

Contacteer steeds een arts bij één van de volgende problemen: koorts, toenemende zwelling, roodheid, warmte of pijn, functieproblemen of een lekkende wonde.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden, namelijk:

  • Infectie: de behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties zijn soms nodig.
  • Thromboflebitis: hiervoor krijgt U de witte TED-kousen en de spuitjes in de buik. 
  • Nabloeding: daarom wordt er een drain achtergelaten, de bloeding zal meestal spontaan stoppen. 
  • Zenuwletsels: zijn vaak maar tijdelijk, maar indien U gevoelsstoornissen hebt in het been laat het dan weten aan de arts. 
  • Vervroegde heupartrose: één van de lange termijnscomplicaties na een bekkenfractuur is dat het heup vroeger kan verslijten dan normaal. Indien er na jaren terug klachten optreden is het best dit terug te laten nakijken bij de behandelde arts