29 maart 2022

Artikel in Clinical Biomechanics - dr. Stefaan Verfaillie

Dr. Stefaan Verfaillie heeft een publicatie in Clinical Biomechanics "Maximal lateral ligament strain and loading during functional activities: Model-based insights for ankle sprain prevention and rehabilitation".

"Hoewel algemeen wordt aangenomen dat sportactiviteiten een hoog risico op lateraal ligamentletsel met zich meebrengen, is de mate waarin ligamenten worden belast tijdens activiteiten minder onderzocht. Dit is relevant bij het overwegen van preventiemaatregelen en gefaseerde revalidatie na enkel en ligamentverstuiking. Om deze reden werd de rek en belasting van het voorste talofibulaire ligament, het calcaneofibulaire ligament en het achterste talofibulaire ligament geëvalueerd, op basis van een nieuw ontwikkelde belastingsindex, tijdens bewegingen in het dagelijks leven.

De resultaten toonden aan dat anterieure talofibulaire, calcaneofibulaire en posterieure talofibulaire laterale ligamentbelasting het hoogst waren tijdens verticale valsprongen, medio-laterale enkelbeensprongen en hardlopen. Bovendien, was de anterieure talofibulaire belasting zeer hoog tijdens het afdalen van een trap, de calcaneofibulaire belasting tijdens de stand met één been en de posterieure talofibulaire belasting tijdens het naar voren springen met één been.

Deze studie maakt de classificatie van oefeningen mogelijk op basis van de ligamentbelastingsindex en maximale belasting, waardoor objectieve gegevens worden verschaft om de ligamentbelasting tijdens de revalidatie op te volgen".