16 juli 2020

MRI evaluatie van segond fracturen - artikel published in journal of Arthroscopy

Magnetic Resonance Imaging Evaluation of the Anterolateral Ligament and the Iliotibial Band in Acute Anterior Cruciate Ligament Injuries Associated With Segond Fractures

Doel: Het evalueren van magnetische resonantie (MRI) beeldvorming van Segond-fracturen (fractuur aan de buiten voorzijde van het scheenbeen net onder de gewrichtsspleet) zoals de structuren die aan het avulsed fragment zijn gehecht, de integriteit van het anterolaterale ligament (ALL) en de iliotibiale band (ITB) en de grootte en locatie van het fragment.

Dit was een retrospectief, cross-sectioneel onderzoek met MRI-scans van 2016 tot 2019. Twee ervaren waarnemers bestudeerden MRI-beelden om fragmentafmetingen (anteroposterieur, mediolateraal en craniocaudaal) en afstanden tot anatomische oriëntatiepunten (Gerdy's tuberkel, gewrichtsoppervlak en posterolaterale tibiale hoek) te evalueren. ALL's en ITB's werden ook geëvalueerd, zowel op integriteit als op aanhechting aan het gekraakte botfragment. Gegevens werden statistisch beoordeeld op significante correlaties.

Resultaten: In totaal werden 48 knie-MRI's van patiënten die leden aan een gecombineerd voorste kruisband en Segond-letsel geëvalueerd. De ALL vertoonde oedeem in 28 gevallen (58,3%) en werd in 3 gevallen (6,3%) gescheurd. De ALL was in alle gevallen aan het botfragment gehecht en de ITB was ook in 25 gevallen (52,1%) bevestigd. Onze resultaten toonden dat hoe groter de afmetingen en het volume van het fragment was, hoe groter de kans dat ITB-vezels waren bevestigd. Hoe kleiner de afstand van het fragment tot het centrum van Gerdy's tuberkel, hoe groter de kans dat iliotibiale bandvezels waren bevestigd.

Conclusies: Bij patiënten met gecombineerde ACL-en Segond-fracturen werd de volledige ALL ingevoegd op het avulsed bony-fragment, terwijl het posterieure deel van de ITB slechts in 52,1% van de gevallen was bevestigd. De grootte van het segmentfractuurfragment was voorspellend voor de eraan vastgemaakte structuren. De ALL was abnormaal in 64,5% van de gevallen en vertoonde een duidelijke discontinuïteit in 6,3%.

Het artikel is in juni gepubliceerd in Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery en kan bekeken worden met onderstaande link: Magnetic Resonance Imaging Evaluation of the Anterolateral Ligament and the Iliotibial Band in Acute Anterior Cruciate Ligament Injuries Associated With Segond Fractures