27 april 2023

Optimaliseren van herstel na heupprothese: vergelijken van fascia iliaca-compartimentblok en lokale infiltratie-analgesie - dr. Mike Tengrootenhuysen

Dr. Mike Tengrootenhuysen heeft een publicatie in journal of Arthroplastie "Optimizing Rapid Recovery After Anterior Hip Arthroplasty Surgery: A Comparative Study of Fascia Iliaca Compartment Block and Local Infiltration Analgesia".

Multimodale pijntherapie die analgetica, lokale infiltratie-analgesie (LIA) en perifere zenuwblokkades, zoals een fascia iliaca compartiment block (FICB), combineert, kan postoperatieve pijn, misselijkheid en braken (PONV) en ambulantie verbeteren bij patiënten die een totale heupprothese (THP) ondergaan. Onze hypothese was dat de toevoeging van FICB de nood aan opioïden en de verblijfsduur zou verminderen, maar een motorische blokkade zou kunnen veroorzaken.

Dit is een prospectieve, geblindeerde, gerandomiseerde studie van 152 patiënten die een THP ondergingen van oktober 2019 tot augustus 2021. Er werden drie patiëntengroepen gedefinieerd: patiënten die alleen spinale anesthesie kregen ; spinale anesthesie met LIA perioperatief; en spinale anesthesie met FICB. De postoperatieve pijnscores, misselijkheid, opnameduur in het ziekenhuis, behoefte aan opioïden en mobiliteit werden gemeten.

De resultaten toonden aan dat LIA een gunstige adjuvante therapie is voor spinale anesthesie bij THA-patiënten, aangezien het de pijnscores en de behoefte aan opioïdengebruik kan verminderen. Adjuvante FICB zorgde alleen voor lagere opioïdenvereisten.

Lees het artikel hier: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35306161/