27 december 2019

Publicatie artikel dr. S. Claes, dr. T. Claes en dr. S. Bartholomeeusen - Structural allograft impaction and fast rehabilitation in opening-wedge high tibial osteotomy (HTO)

Bij een osteotomie van het onderbeen/tibia (HTO) worden vaak verscheidene nadelen aangehaald zoals erge pijn en een langzaam herstel. Deze veronderstellingen zijn dan ook de reden dat er meer knieprotheses plaatsvinden bij mediale knie arthrose dan HTO ingrepen. Het primaire doel van deze studie was om het effect van een HTO ingreep, met een press-fit structural impacted bone allograft met locking plate fixation, te bestuderen op de vroege voortbeweging, postoperatieve pijn en de hervatting van werk en sport.

Een prospectieve opeenvolgende HTO-casusreeks werd uitgevoerd met 103 patiënten en een follow-up van 1 jaar post-op. Patiënten mochten steunen op hun knie vanaf de dag na de operatie naargelang hun pijn. De klinische beoordeling omvatte de Numeric Rating Scale (NRS), knieblessure en artrose-uitkomstscore (KOOS) en Lysholm-score. Bovendien werd de Knee Society Score (KSS) op 1, 3 en 12 maanden postoperatief beoordeeld met speciale aandacht voor klinische ankervragen.

De studie ondersteunt sterk onze initiële hypothese dat het toepassen van een structurele driehoekige bone allograft bij HTO leidt tot lage postoperatieve pijn, vroege voortbeweging en uitstekende klinische resultaten op korte termijn. Deze onderzoeksresultaten kunnen de algemene perceptie dat HTO een pijnlijke procedure is met een langzaam herstelproces veranderen en bijgevolg de overweging van HTO als een zeer waardevolle ingreep voor het behoud van gewrichten aanmoedigen.

Het artikel is gepubliceerd in het Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy journal (KSSTA) op 12 november 2019 en kan bekeken worden met onderstaande link: Structural allograft impaction enables fast rehabilitation in opening-wedge high tibial osteotomy: a consecutive case series with one year follow-up