Aandacht bij het vliegen

Draagt u een gips? Of heeft u tijdens een operatie een prothese of implantaat (bouten, schroeven, metalen plaatjes, e.d.) gekregen? Vraag dan na of u bijkomende voorzorgen moet nemen wanneer u het vliegtuig neemt.

Regel een afspraak

Vul ons afsprakenformulier in en onze dienst neemt opnieuw contact met je op om een afspraak vast te leggen met onze artsen.

Naar het afsprakenformulier

Beter voorkomen dan genezen

PRP (plasmarijk plaatjes)
Roken

Vliegen met een gipsverband


Op de luchthaven kan het zijn dat een passagier met een gipsverband het alarm aan de metaalpoort activeert. Dan volgt een lichaamscontrole. Dit betekent dat het gips ook onderworpen is aan een veiligheidscontrole (op verborgen explosieven of verboden items). Deze controle gebeurt doorgaans manueel/visueel door de veiligheidsagenten en/of ondersteund door ETD (explosive trace detection). Dan wordt er met een doekje licht over het gips gewreven en vervolgens op aanwezigheid van explosieven geanalyseerd.

Vliegen met een open gips is geen probleem. Maar wie reist met een gesloten gips moet wel rekening houden met bijkomende voorzorgsmaatregelen. De luchtvaartmaatschappij kan bijvoorbeeld een attest vragen waarop staat dat u medisch geschikt bent om te vliegen of waarop staat wanneer het gipsverband is aangebracht. U neemt best contact op met uw reisorganisator of luchtvaartmaatschappij om hierover meer informatie te krijgen.Vliegen met een implantaat of prothese


Wanneer een passagier met een implantaat of prothese het alarm aan de metaalpoort activeert, dan zal een lichaamscontrole (fouillering) volgen. Maar na deze controle zullen patiënten doorgelaten worden. Dit geldt in principe zowel in de Europese Unie als daarbuiten.

Voor alle zekerheid is het wel aangeraden om, zeker buiten de Europese Unie, een medisch attest voor het implantaat of de prothese mee te nemen wanneer u vliegt. U kunt dit vragen aan uw behandelende arts. Patiënten die in het AZ Herentals een port-a-cath of een heup-, knie-, schouder- of polsprothese krijgen, ontvangen standaard een kaartje dat hiervoor gebruikt kan worden.