Abductoren hechting

Regel een afspraak

Vul ons afsprakenformulier in en onze dienst neemt opnieuw contact met je op om een afspraak vast te leggen met onze artsen.

Naar het afsprakenformulier

Beter voorkomen dan genezen

PRP (plasmarijk plaatjes)
Roken

Een open peesplastie en/of hechting van de abductoren of bilspieren van de heup wordt uitgevoerd voor een chronische ontsteking van de pees van de bilspieren of een scheur van deze pees (gluteus tendinopathie of onsteking van de bilspieren).

De ingreep kan gebeuren onder zowel lokale anesthesie (ruggeprik) of algemene anesthesie. De anesthesist zal in samenspraak met u de voor u beste methode van verdoving bespreken en toepassen.

Via 10-15 cm grote incisie aan de zijkant van de heup wordt een ruitvormige excisie uitgevoerd van het peesblad van de fascia lata. Deze zogenaamde peesplastie van de fascia lata zal ervoor zorgen dat de druk van het peesblad van de fascia lata op de zijkant van de heup wordt weggenomen. Daardoor vermindert ook de druk op de aanhechting van de bilspieren.  Tegelijkertijd zullen de pezen van de bilspieren zorgvuldig worden geinspecteerd en gekeken worden of ze enkel ontstoken of ook gescheurd zijn. Indien een pees gescheurd blijkt te zijn wordt deze hersteld met enkele hechtingen of botankers

Opnameverloop en nabehandeling

Na de operatie gaat u terug naar de afdeling. De hospitalisatie duurt 2 dagen met 1 overnachting. Na 1 nacht zijn deze ongemakken normaal voorbij en is ook de pijn mimimaal zodat een ontslag uit het ziekenhuis mogelijk is. Onmiddellijk mag er gestart worden met fietsen zonder weerstand op de hometrainer.

Na het ontslag mag de patiënt de heup belasten met behulp van krukken voor de eerste 2 weken. Onmiddelijke stretchoefeningen van de betrokken spiergroepen moeten worden uitgevoerd. Tijdelijk kan er wel een krachtsvermindering zijn bij het opheffen van het been. Kinesitherapie wordt gestart na 6 weken met vooral aandacht voor stretching, mobilisatie en de spiertonificaties.

Indien er een scheur hersteld is zal het revalidatieschema wat voorzichtiger worden opgestart en zal u tussen de 3-6 weken met 2 krukken moeten stappen om het geopereerde been te ontlasten. De duur is afhankelijk van de grote van de pees scheur. Uw behandelende arts zal dit na de operatie steeds met u bespreken. U zal tot 2 weken na de operatie spuitjes in de buik (met antistollingsmiddel) moeten krijgen om thrombo-embolie (= bloedklonters) te voorkomen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden, namelijk:

  • Infectie: dit is zeer zeldzaam bij een kijkoperatie van de heup. De behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties zijn soms nodig.
  • Thromboflebitis: hiervoor krijgt U de spuitjes in de buik.
  • Postoperatieve zwelling en bloeding: soms is de eerste weken door bloeding of postoperatieve zwelling de heup sterk gezwollen. Dit normaliseert zich, maar kan enekele weken durten. Het is van groot belang dat u de meegegeven compressiebroek 3 weken consequent aandoet om deze zwelling zoveel als mogelijk te beperken.