Heuparthroscopie

Regel een afspraak

Vul ons afsprakenformulier in en onze dienst neemt opnieuw contact met je op om een afspraak vast te leggen met onze artsen.

Naar het afsprakenformulier

Beter voorkomen dan genezen

PRP (plasmarijk plaatjes)
Roken

Een heup arthroscopie of kijkoperatie van de heup wordt meestal uitgevoerd voor bepaalde problemen in het heup gewricht. De meest frequente zijn labrumscheuren (labrumscheur van de heup) of heupimpingement (heupimpingement). Voor slijtageletsel van de heup wordt geen heup arthroscopie uitgevoerd. De ingreep kan gebeuren onder zowel lokale anesthesie (ruggenprik) of algemene anesthesie. De anesthesist zal in samenspraak met u de voor u beste methode van verdoving bespreken en toepassen.

Bij een arthroscopie van de heup wordt via meestal 3 kleine kijkgaatjes een camera en instrumenten in het heupgewricht geplaatst. Dit om de heup grondig te bekijken en ook de nodige behandelingen uit te voeren.

Operatie labrumscheur: labrumhechting

  1. Eerst wordt het gescheurde labrum mooi glad gemaakt.
  2. Vervolgens wordt de aangeboren vormafwijking van de heupkom (PINCER-afwijking) verwijderd met een bottrimmer.
  3. Daarna wordt het gescheurde labrum met behulp van botankers terug vastgehecht aan de rand van de heupkom, zodat de heupkom weer omgeven is met een mooi en stabiel labrum.

Operatie heupimpingement

Bij een impingement of inklemming van de heup wordt het overtollige bot van de aangeboren vormafwijking ter hoogte van de heupkop en/of heupkom, dat de inklemming van de heup veroorzaakt, weggenomen met een bottrimmer. Eventuele labrumscheuren worden tegelijkertijd behandeld.

 

Opnameverloop en nabehandeling

Na de operatie gaat u terug naar de afdeling. De hospitalisatie duurt 2 dagen met 1 overnachting. Aangezien de heup met vrij veel vocht en onder druk wordt gespoeld tijdens de operatie, kan een tijdelijke zwelling met verlies van vocht doorheen de wonde plaats vinden gedurende de eerste 24 uur. Na 1 nacht zijn deze ongemakken normaal voorbij en is ook de pijn minimaal zodat een ontslag uit het ziekenhuis mogelijk is. Onmiddellijk mag er gestart worden met fietsen zonder weerstand op de hometrainer.

Opgelet: Indien er een labrumhechting, een behandeling van impingement of een behandeling van het kraakbeen uitgevoerd werd, geldt er een steunverbod voor 4 weken.

Kinesitherapie wordt gestart na 4 weken met vooral aandacht voor de mobilisatie en de spiertonificaties. U krijgt spuitjes in de buik (met antistollingsmiddel). Deze spuitjes moeten tot 4 weken na de operatie verder worden gegeven om thrombo-embolie (= bloedklonters) te voorkomen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden, namelijk:

  • Infectie: dit is zeer zeldzaam bij een kijkoperatie van de heup. De behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties zijn soms nodig.
  • Thromboflebitis:  hiervoor krijgt u de spuitjes in de buik.
  • Zenuwletsels: zijn vaak maar tijdelijk, maar indien U gevoelsstoornissen rond de genitaal streek of het been hebt, laat het dan weten aan de arts.
  • Postoperatieve zwelling en bloeding: soms is de eerste weken door bloeding of postoperatieve zwelling de heup sterk gezwollen. Dit normaliseert zich, maar kan enkele weken duren.

PROMs – Kwaliteitsopvolging

Patient Reported Outcome Measures (Proms) zijn eenvoudige vragenlijsten voor patiënten om de effectiviteit van uw medische behandeling te meten. Binnen ons ziekenhuis trachten wij de kwaliteit van zorg te optimaliseren. Excellente zorg verlenen is belangrijk, maar minstens even belangrijk is de kwaliteit van leven na uw ingreep. Dit betekent dat wij er alles aan willen doen om uw functioneel niveau zodanig te herstellen zodat u opnieuw zoveel mogelijk kunt wat u voor de ingreep allemaal deed (beroep, sport en hobby).

Gedurende de komende maanden wordt u een aantal keren gevraagd een digitale vragenlijst in te vullen. Dit gebeurt één keer voor de operatie op de raadpleging aan de computers van de ‘PROMs Corner’ en vervolgens ontvangt u een aantal keren na de operatie een vragenlijst thuis per e-mail. Deze kwaliteitsopvolging is een essentieel onderdeel van uw behandeling en werd nauwgezet opgesteld om uw herstel maximaal te kunnen monitoren. Daarnaast kunnen wij met uw resultaten continu de kwaliteit van onze zorg verbeteren.

U kan u inloggen via de volgende link. U moet steeds uw patiënten nummer invullen in het systeem. Deze nummer kan u terugvinden op uw patiënten klever.