Revisie totale heup prothese

Regel een afspraak

Vul ons afsprakenformulier in en onze dienst neemt opnieuw contact met je op om een afspraak vast te leggen met onze artsen.

Naar het afsprakenformulier

Beter voorkomen dan genezen

PRP (plasmarijk plaatjes)
Roken

Wanneer een heupprothese om één of andere reden faalt zal de bestaande heupprothese worden vervangen. Dit noemt men een revisie van een heupprothese.

Oorzaken falen heupprothese

Er zijn verschillende redenen waarom een heupprothese na verloop van tijd faalt. Meestal betreft het slijtage van de glijdende oppervlakten of loskomen van één van de componenten van de prothese na verloop van tijd. Ook infectie of herhaaldelijke heupontwrichtingen zijn redenen voor het uitvoeren van een heuprevisie.

Operatie

Het is moeilijk om hier de revisie algemeen te bespreken, omdat dit geval per geval moet bekeken worden. Meestal betreft het verwijderen van de huidige prothese met het plaatsen van een nieuwe prothese met behulp van botgreffen, schroeven en andere reconstructie-opties.

Hierdoor moet men rekening houden met een langere hospitalisatie en vooral een moeilijkere revalidatie dan na het plaatsen van een klassieke heupprothese. De hospitalisatie bedraagt gemiddeld 7-10 dagen en het steunverbod op de geopereerde heup kan 3 maanden zijn.

Op de afdeling

U gaat in principe dadelijk naar de afdeling, maar indien nodig kan het zijn dat U even op intensieve zorgen wordt opgenomen. Reeds snel na de ingreep zal U worden gevraagd regelmatig met de tenen te bewegen, dit om de bloeddoorstroming te bevorderen (hiervoor wordt er ook gebruik gemaakt van een voetkuitpomp).

U krijgt witte antithrombose-kousen die U moét dragen en spuitjes in de buik (met antistollingsmiddel). Afhankelijk van het type reconstructie zullen deze spuitjes tussen de 4 weken en 3 maanden na de operatie verder moeten worden gegeven om thrombo-embolie (= bloedklonters) te voorkomen. Ook dient U een kussen (abductiekussen) tussen de benen te leggen wanneer U in bed ligt, dit om het kruisen van de benen te voorkomen.

Het postoperatief beleid naar revalidatie toe zal u bij revisiechirurgie pas definitief na de ingreep worden meegedeeld. Dit hangt voornamelijk af van de periode dat u niet zal mogen doorsteunen op het geopereerde been.

Ontslag

Het tijdstip van ontslag verschilt nogal eens in revisiechirurgie. Ook dit is weer afhankelijk van de uitgevoerde reconstructie en het postoperatief revalidatieschema. In principe mag U naar huis indien U alleen in en uit bed en zetel kan, alleen naar 't toilet kan, U zich alleen kan wassen en indien nodig trappen kan doen. Wanneer U wordt ontslagen krijgt U van onze kinesisten een oefenschema mee voor uw eigen kinesist, deze zal 1 maal per dag met U moeten oefenen, en een brief voor de huisarts (met o.a afspraken omtrent het verwijderen van de wondhechtingen na 14 dagen en dergelijke).

Belangrijk voor U is: dagelijks uw "anti-flebitisspuitjes" (mogelijks tot 3 weken na de operatie), het kussen tussen de benen in bed (mogelijks tot 3 maanden na de operatie) en oefenen met de kinesist, alsook 2 maal per dag op de hometrainer. Er wordt ook een controleafspraak bij de chirurg voor U gemaakt (dit zal na +/- 4 weken zijn).

Contacteer steeds een arts bij één van de volgende problemen: koorts, toenemende zwelling, roodheid, warmte of pijn, functieproblemen of een lekkende wonde.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kunnen er ook complicaties optreden, namelijk:

  • Infectie: de behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties zijn soms nodig. Daarom is het ook belangrijk dat U het wassen met de ontsmettingszeep voor de operatie strikt uitvoert. 
  • Thromboflebitis: hiervoor krijgt U de witte TED-kousen en de spuitjes in de buik. 
  • Nabloeding: daarom wordt er een drain achtergelaten, de bloeding zal meestal spontaan stoppen. 
  • Zenuwletsels: zijn vaak maar tijdelijk, maar indien U gevoelsstoornissen hebt in het been laat het dan weten aan de arts. 

Meer specifiek voor deze ingreep zijn:

  • Heup uit de kom: dit merkt U door hevige pijn en het niet meer kunnen bewegen van de heup, de chirurg zal dan uw heup terug in de kom moeten trekken. Om dit te voorkomen is het belangrijk de benen niet te kruisen. 
  • Tijdelijke zwelling van het been. 
  • Beenlengteverschil: is soms onvermijdelijk, maar dit kan verholpen worden door een ophoging van de schoenzool.