Overbelastingsletsels

Jumpersknie

Wat is het ?

De jumper’s knie is een ontsteking van de kniepees (= patellapees), tgv overbelasting. De patellapees verbindt de knieschijf met het scheenbeen en is een onderdeel van het strekmechanisme van de knie (samen met de voorste dijspier of quadriceps en de knieschijf of patella).

De overbelasting en de ontsteking zijn een gevolg van meerdere kleine letsels na een sportinspanning. Deze microtrauma’s worden normaal zonder problemen hersteld door het lichaam. Bij onvoldoende rust is er echter een onvolledig herstel en kome er alsmaar meer letsels bij, die uiteindelijk een grotere acute ontstekingsreactie geven.

Zo’n ontsteking kan na een tijd chronisch worden en aanleiding geven tot degeneratie (soms zien we ook het optreden van degeneratie zonder voorafgaandelijke ontsteking = tendinosis). Een belangrijk gevolg hiervan is de verhoogde kans op peesscheuren.

De peesontsteking kan in 4 graden worden ingedeeld.

  • Graad 1 – enkel pijn na de inspanning
  • Graad 2 – pijn voor en na de inspanning, de pijn verdwijnt na het opwarmen
  • Graad 3 – ook hinderende pijn tijdens de inspanning
  • Graad 4 – pijn bij alledaagse activiteiten

Wat is de oorzaak ?

Het gaat om een overbelastingsfenomeen door het herhaald belasten van de kniepess. Het wordt voornamelijk gezien bij explosieve sprongbewegingen (basketbal, volleybal, atletiek, turnen,…) maar ook bij het lopen of fietsen. Daarnaast zijn er ook nog enkele intrinsieke factoren die de kans op jumper’s knie kunnen verhogen, zoals overpronatie (= het inwaarts draaien van de voet bij het lopen)

Wat zijn de klachten ?

  • Pijn thv de pees, vaak dicht bij de aanhechting aan de knieschijf (rode zone op de figuur hierlangs), in het begin kan het enkel een doffe pijn of stijfheid zijn. Het tijdstip van de pijn is afhankelijk van de graad van ontsteking (zie hierboven)
  • Zwelling thv de pees(-aanhechting)
  • Pijn bij het springen of lopen (vnl bergop of bergaf)

Wat is de behandeling ?

Een operatieve behandeling is aangewezen bij patiënten waarbij conservatieve behandeling geen verbetering bracht en bij de patiënten met een gescheurde kniepees. De opname gebeurt via daghospitaal (dwz ’s morgens binnen en ’s avonds naar huis).

De ingreep gebeurt onder lokale of algemene verdoving (dit wordt beslist in samenspraak met de anesthesist). Vervolgens wordt er een verticale insnede gemaakt over de kniepees, waarna het ontstoken of en gedegenereerd, necrotisch (=dood) weefsel (die is vaak voelbaar als een hardere streng) uit de pees wordt weggesneden en opnieuw gehecht.

Na het sluiten van de wonde krijgt u een drukverband om de knie om de zwelling te beperken. Afhankelijk van de ontsteking en de hoeveelheid ziek weefsel dat werd weggenomen kan er worden beslist u gedurende 10 dagen een gipsverband te geven.

Mogelijke complicaties: infectie, nabloeding, soms wat voosheid thv het litteken, soms een blijvende last bij het zitten op de knieën.

Tijdens de eerste dagen na de ingreep:

  • Regelmatig ijs leggen
  • Stappen met krukken (niet doorsteunen, stap eerst met 2 krukken, vervolgens met 1 en laat de krukken weg na een viertal dagen, behalve indien u een gispverband heeft gekregen)
  • Dagelijks antistollingsmedicatie (voorkomen van bloedklonters in de beenaders)
  • Na 10 dagen: hechtingen laten verwijderen door huisarts
  • Pijnstilling: Dafalgan® (max. 4x1/dag)

Na twee weken mag er bij de kinesist begonnen worden met het trainen van de beweeglijkheid en gesloten-keten quadricepstraining.

De duur van de werkonbekwaamheid hangt af van het soort werk, maar reken op 2-4 weken.

Sporthervatting:

  • Fietsen: +/- 4 weken
  • Lopen: vanaf het moment dat de quadricepsfunctie volledig hersteld is (+/- 3 maanden.

Contacteer steeds een arts bij één van de volgende problemen: koorts, toenemende zwelling / roodheid / warmte of pjjn, functieproblemen of een lekkende wonde.