Pijn in de schouder

Bicepspeesletsels

Het gedeelte van de bicepspees dat in de goot loopt is gevoelig aan ontstekingen en overbelastingen. We spreken van een “bicepspees tendinitis”.

De bicepspees in de schouder

De biceps is een spier in de bovenarm die bestaat uit 2 “koppen” of spierbuiken. De korte kop hecht bovenaan aan op het “ravenbeksuitsteeksel van het schouderblad en geeft zelden letsels of problemen.

De lange kop heeft een zeer bijzonder verloop. De pees loop in een geul of goot langs de boverarm richting schoudergewricht. Net voor ze de schouder binnen komt maakt ze een scherpe bocht bij het uittreden uit de goot. Verderop hecht ze aan op de bovenzijde van de schouderpan.

Het gedeelte van de bicepspees dat in de goot loopt is gevoelig aan ontstekingen en overbelastingen. We spreken van een “bicepspees tendinitis”. Op de plaats waar de biceps uit de goot kopt en het schoudergewricht binnen draait wordt de pees omgeven door een brug van peesvezels om de pees op haar plaats te houden bij draaibewegingen van de schouder. Deze weefsel brug noemt “bicepspulley” en is vaak onderbroken of verzwakt bij scheuren van de rotator cuff. Dit maakt dat de biceps gaat verspringen uit de goot, een pijnlijk gebeuren. Ook de aanhechting van de bicepspees op de schouderpan (“glenoid”) is gevoelig aan overbelasting of plotse scheuren (SLAP).

Symptomen bij bicepspeesontsteking.

Bij een ontsteking gaat een pees en vooral de huls rond de pees (synovium) zwellen. De pees verdikt en raakt geklemd in de peesschede. Dit maakt dat bewegingen met de arm, vooral draai- en reikbewegingen, pijnlijk worden. In meer gevorderde stadia is er ook abnormale aanmaak van vocht in de peesschede waardoor er een continue druk en zwaartegevoel ontstaat, meestal aan de voorzijde van de schouder en de bovenarm.

Bij letsels van de sling of pulley rond het bovenste deel van de bicepspees, zijn er vaak klachten van pijnlijke kliks of een verspringend gevoel bij draaibewegingen.

Onderzoeken van de bicepspees

Echografie

Een gespecialiseerd echografist kan de zwelling, de vochtvorming en de letsels aan de sling mooi aantonen bij het echografisch onderzoek. Wij vragen steeds een echo met bijzondere aandacht voor de bicepspees. Dit kan Uw huisarts eventueel ook al meegeven als aanvraag bij Uw verwijzing. We hebben de beste informatie als de echo, net voorafgaand aan Uw bezoek, in onze radiologie dienst gebeurt.

NMR-scan

Bij twijfel of om nadere letsels uit te sluiten vragen wij zelf soms een gespecialiseerde scan.

 

Lees meer