Letsels door ongeval / trauma

Pijn in de schouder

Sleutelbeenbreuk

Het sleutelbeen is een van de botten in ons lichaam die het gemakkelijkst breekt. Een sleutelbeenbreuk geneest meestal goed vanzelf. Ingewikkelde breuken moeten soms operatief hersteld worden met inwendige hulpmiddelen die het bot fixeren.

Lees meer

Ontwrichting van het sleutelbeen (AC-luxatie)

Het AC-gewricht is een deel van de schouder. Het kan ontwricht raken door een ongeval. De schade kan licht tot behoorlijk erg zijn. Lichte gevallen genezen zonder operatie, de zwaardere worden liefst operatief hersteld.

Lees meer

Ontwrichting van de schouder (schouderluxatie)

Een schouder uit de kom is een van de meest voorkomende ontwrichtingen ( luxatie). Het is ook erg pijnlijk. Het gewricht wordt meestal snel weer op zijn plaats getrokken, maar daarna moet het genezen

Lees meer

Breuk van de schouderkop (humeruskop fractuur)

Fracturen of breuken van het schoudergewricht komen vrij frequent voor, ongeveer 4 tot 5% van alle breuken. De schouderkop breuk, in onze bewoordingen een breuk van de humeruskop is een veel voorkomende breuk.

Lees meer

Breuk van de bovenarm (humerus fractuur)

Een bovenarm breuk is een breuk in het bovenarmbot (humerus). De bovenarm zal breken op het moment dat de belasting groter is dan dat het bot aankan. Bij het breken van het bot ervaar jij direct veel pijn en zal de pijn toenemen bij het omhoog doen van de arm, duwen, trekken of tillen. Daarnaast ontstaat er vaak een zwelling op de plek van het trauma.

Lees meer

Scheur van het schouder peesblad (rotatorcuff scheur): acuut - chronisch

De ‘rotator cuff' is een peesblad, bestaande uit het uiteinde van 4 spieren die van het schouderblad vertrekken en aanhechten op de bovenarm. Een scheur in één van deze pezen wordt een ‘rotator cuff scheur’ genoemd.

Lees meer

Scheur van het bicepsanker (SLAP letsel)

De term SLAP letsel verwijst naar letsels van het bovenste deel van het labrum, de meniscus van de schouder die rondom de beenderige schouderpan ligt. SLAP staat voor Superior Labrum tear from Anterior to Posterior.

Lees meer

Bicepspeesletsels

Het gedeelte van de bicepspees dat in de goot loopt is gevoelig aan ontstekingen en overbelastingen. We spreken van een “bicepspees tendinitis”.

Lees meer