Pijn in de schouder

Scheur van het bicepsanker (SLAP letsel)

De term SLAP letsel verwijst naar letsels van het bovenste deel van het labrum, de meniscus van de schouder die rondom de beenderige schouderpan ligt. SLAP staat voor Superior Labrum tear from Anterior to Posterior.

Wat is een SLAP letsel?

De term SLAP letsel verwijst naar letsels van het bovenste deel van het labrum, de meniscus van de schouder die rondom de beenderige schouderpan ligt. SLAP staat voor Superior Labrum tear from Anterior to Posterior.

Dit labrum, een ringvormige structuur bestaande uit 'bindweefsel' vormt een soort van lipvormige uitbreiding van de pan. Het labrum helpt zo de schouderkop stabiliseren in de pan en fungeert als aanhechtingsplaats voor de gewrichtsbanden van de schouder. De lange pees van de bicepsspier hecht op het bovenste deel van de schouderpan (glenoid) en maakt deel uit van het labrum. Deze aanhechtingsplaats noemen we het bicepsanker.

Hoe ontstaat een SLAP letsel?

Een val rechtstreeks op de arm of op de uitgestrekte hand kunnen een scheur veroorzaken van het biceps ankers. Een andere oorzaak van het losscheuren van het bicepsanker kan een plotste ruk aan de arm  zijn of herhaaldelijke geforceerde bewegingen van de schouder zoals bij service bij tennis en volleybal, werpen bij handbal of. In de VS komt dit veel meer voor bij de 'pitchers' (werpers) bij baseball.

Klachten bij een SLAP letsel?

Letsels van het bicepsanker kunnen zich op zeer verschillende manieren presenteren. De meeste mensen klagen van pijn in de schouder bij bepaalde bewegingen, meestal boven schouderhoogte, bij werpen of kracht zetten boven het hoofd. Soms gaat dit gepaard met een 'klik' of kraken in de schouder of het gevoel dat 'iets verspringt'.

Diagnose

Het belangrijkste element in de diagnose is vaak het verhaal van de patiënt met één of meerdere typische klachten die ons moeten doen denken in de richting van een SLAP letsel.
Er zijn een aantal uitlokkende tests of bewegingen die op een SLAP letsel kunnen wijzen. Deze zijn hooguit richtinggevend en zelden voldoende voor een zekere diagnose.
Als technische onderzoeken zijn CT of NMR na inspuiting van contraststof in het gewricht de meest gevoelige radiologische tests. De contraststof dringt in tussen het afgescheurde labrum en de pan. Dit levert soms vrij typische beelden. Ook deze onderzoeken zijn niet altijd helemaal te vertrouwen omdat er veel anatomische varianten bestaan.
Uiteindelijk kan de diagnose alleen met zekerheid gesteld worden met een kijkoperatie.

Behandeling van SLAP letsels?

Het afgescheurde labrum kan via een kijkoperatie weer vastgehecht worden op het bovenste deel van de pan. Dit gebeurt via mini schroefjes of ankertjes geladen met een dunne maar sterke draad. Dit is het klassieke SLAP herstel waarbij de anatomie wordt hersteld. Doordat het resultaat niet altijd goed voorspelbaar is bij deze techniek, is er een trend om bij dergelijke SLAP letsels meer te gaan naar het verplaatsten van de bicepspees zodat deze niet meer kan trekken op z’n gescheurde aanhechting. Deze techniek wordt bicepstenodese genoemd. Resultaten zijn meer consistent en de revalidatie is minder zwaar.

Arthroscopisch beel van een hechting van het bicepsanker(SLAP hechting)
Arthroscopisch beel van een hechting van het bicepsanker(SLAP hechting)

 

Lees meer