Pijn in de schouder

Scheur van het schouder peesblad (rotatorcuff scheur): acuut - chronisch

De ‘rotator cuff' is een peesblad, bestaande uit het uiteinde van 4 spieren die van het schouderblad vertrekken en aanhechten op de bovenarm. Een scheur in één van deze pezen wordt een ‘rotator cuff scheur’ genoemd.

Regel een afspraak

Vul ons afsprakenformulier in en onze dienst neemt opnieuw contact met je op om een afspraak vast te leggen met onze artsen.

Naar het afsprakenformulier

Scheur van het schouder peesblad (rotatorcuff scheur): acuut - chronisch

De ‘rotator cuff' is een peesblad, bestaande uit het uiteinde van 4 spieren die van het schouderblad vertrekken en aanhechten op de bovenarm. Dit stevige peesblad zorgt, samen met de gewrichtsbanden, mee voor de stabiliteit van het schoudergewricht.  De cuff spieren hebben ook een belangrijke functie in de actieve beweeglijkheid van de bovenarm. Zij helpen bij het heffen, het strekken en het draaien van de bovenarm ten opzichte van de romp.

Een scheur in één van deze pezen wordt een ‘rotator cuff scheur’ genoemd. Het kan gaan om een gedeeltelijke scheur. Als een pees volledig afgescheurd is van het bot, spreekt men van een volledige dikte scheur van de 'rotator cuff'. Hierbij kan één pees of kunnen meerdere pezen tegelijk afgescheurd zijn. De scheuren kunnen ontstaan als gevolg van chronische slijtage of na een acuut trauma (val).

Symptomen

De voornaamste symptomen van scheuren van de ‘rotator cuff' zijn combinatie pijn en verlies van kracht in de bovenarm. De pijn situeert zich in meestal vooraan of aan de zijkant van de bovenarm. Vaak zijn er klachten van nachtelijke pijn, vooral bij liggen op de schouder. Gebruik van de arm boven schouderhoogte doet de pijn toenemen.

Het krachtsverlies manifesteert zich vooral bij bovenarmse bewegingen. Het wordt moeilijk om borden uit de kast te nemen, koffie uit te schenken. Bij grote scheuren is het zelfs niet meer mogelijk de haren te kammen of aan het zitvlak te geraken. Soms zijn er bijkomende symptomen zoals kraken of een “verspringend gevoel”. Deze zijn te verklaren door een “losliggende bicepspees”.

Basisonderzoeken:

Standaard hebben we voldoende aan 2 onderzoeken die in onze dienst eenvoudig te verkrijgen zijn en niet duur voor u of voor de maatschappij.

  • Radiografie: de gewone klassieke foto’s geven een beeld over de status van het bot (slijtage, vernauwingen…). Wij vragen steeds “4 opnamen”; hiermee weet de radioloog (bij ons) voldoende.
  • Echografie: dit is een probe die geluidsgolven uitzendt kan de radioloog een scheur in het peesblad opsporen en ook de grootte bepalen. Het onderzoek uitgevoerd door een ervaren radioloog is zeer nauwkeurig, eenvoudig levert geen stralenbelasting.

TIP.

Wanneer U een consult boekt op onze raadpleging voor een rotatorcuff probleem is het voor U en voor ons handig dat U een radiografie en een echografie van de schouder heeft laten maken vooraf. Als dit in onze dienst is gebeurd hebben we automatisch toegang hiertoe en is dit meteen conform onze voorschriften. Als het onderzoek elders werd uitgevoerd dient U een geldige en recente toegangscode mee te brengen en af te geven aan ons orthopedie loket.

Bijkomende onderzoeken:

Als er twijfel bestaat over de hechtbaarheid van de scheur of we vrezen voor bijkomende letsels (biceps, kraakbeen…) vragen wij zelf een gericht onderzoek. Meestal zal dit een CT-scan of een NMR scan zijn waarbij vooraf contraststof in het gewricht gebracht wordt via injectie.Deze onderzoeken zijn moeilijker toegankelijk. Wij vragen ze liefst zelf aan na Uw eerste consult bij ons.

Behandeling

De behandeling van een rotator cuff scheur zal afhangen van verschillende factoren: Uw leeftijd, Uw activiteitsniveau, hoelang bestaat het letsel, is het acuut of chronisch. Op onze consultatie overleggen we met U de behandelingsmogelijkheden. In essentie zijn er 2 opties namelijk een operatie of een niet operatieve behandeling.

Niet-operatieve behandeling

De “niet operatieve behandeling” zal vooral gericht zijn op het verminderen van de pijn en de onderliggende ontsteking, het herwinnen van de normale beweeglijkheid en het stimuleren van de andere delen van de ‘rotator cuff' en de bovenliggende spieren (deltoïd). Dit gebeurt meestal door een combinatie van medicatie (ontstekingsremmers) en enkele inspuitingen op basis van corticoïden, hyaluronzuur of PRP (geconcentreerd plasma met eigen herstellende eiwitten en plaatjes).

In dit stadium van de behandeling is kinesitherapie of oefentherapie thuis een essentieel onderdeel. Ook aanpassing van de belasting en vermijden van bovenarmse krachtinspanningen is belangrijk.

Operatieve behandeling

Als de “niet-operatieve behandeling faalt of als het gaat om een acute ‘rotator cuff' scheur, of een scheur bij jonge actieve mensen, dan kiezen we voor een herstelling van de ‘rotator-cuff'. Hierbij gaan we de afgescheurde pees opnieuw vasthechten op de bovenarm meestal door middel van “botankers”. Dit zijn minuscule schroefjes of pluggen waarin draden zijn verwerkt. Deze draden worden, tijdens een kijkoperatie, via kleine steekwondjes in de huid, door het peesuiteinde gehaald en op de bot van de bovenarm vastgeknoopt.

 

In zeldzame gevallen (grote scheuren, peestransplantaties…) herstellen we de pezen met een klassiek “open operatie”. Vaak dienen we, tijdens dezelfde ingreep, ook de bicepspees te behandelen. Door de scheur in de rotator cuff is ook de bicepspees vaak aangetast. We gaan deze losmaken uit haar ingeklemde positie (tenotomie) en zo nodig opnieuw vastmaken op een lagere plaats via een mini-insnede in de okselplooi (tenodese) ( zie bicepspeesletsels).