2 februari 2022

Artikel Tijdschrift van geneeskunde en gezondheidszorg: "Mucoïde degeneratie van de voorste kruisband als oorzaak van diepe kniepijn"

Auteur: T. Vingerhoets (1) , S. Claes (2/3), N. van Beek (2)
(1) Student derde master geneeskunde, KU Leuven.
(2) Dienst orthopedische heelkunde, AZ Herentals.
(3) Correspondentieadres: dr. S. Claes, dienst orthopedie, AZ Herentals, Nederrij 133, 2200 Herentals;

Mucoïde degeneratie van de voorste kruisband (VKB) is een minder goed gekende oorzaak van diepe niet-traumatische kniepijn die toch relatief frequent voorkomt. Recente studies hebben een prevalentie van 1,8-9,2% van symptomatische knieën op MRI gerapporteerd.

Mucoïde letsels bestaan uit interstitiële afzettingen van glycosaminoglycaan (GAG) tussen de collageenbundels. Dat zorgt voor hypertrofie van de VKB waardoor er een mechanische inklemming ter hoogte van de femorale ‘notch’ ontstaat met typisch diepe of posterieure kniepijn in eindstandige flexie en/of extensie tot gevolg.

In tegenstelling tot de vaak voorkomende traumatische voorste kruisbandruptuur, treden er geen instabiliteitsklachten op. De gouden standaard om de diagnose van mucoïde degeneratie van de VKB te stellen is een MRI. Daarop ziet men een abnormaal verdikte VKB met een verhoogd intraligamentair signaal op alle sequenties zonder dat de continuïteit van de VKB verstoord is. Artroscopisch herkent men de mucoïde degeneratie aan een hypertrofe VKB met gelige tot bruine substanties tussen de vezels. Daarnaast is er meestal ook een afwezigheid van de synoviale omlijning van de VKB.

De behandeling van symptomatische mucoïde degeneratie van de VKB is artroscopisch en bestaat uit een eenvoudige partiële of totale resectie van de VKB met gunstige postoperatieve resultaten zonder symptomatische restinstabiliteit.