Osteotomie van het bovenbeen/femur (DFO)

Regel een afspraak

Vul ons afsprakenformulier in en onze dienst neemt opnieuw contact met je op om een afspraak vast te leggen met onze artsen.

Naar het afsprakenformulier

Beter voorkomen dan genezen

PRP (plasmarijk plaatjes)
Roken

Osteotomie van het bovenbeen/femur (DFO)

De correctie van een X-been wordt in de praktijk uitgevoerd door een osteotomie van het bovenbeen uit te voeren.

Er wordt een snede van 10 tot 15 cm gemaakt aan de buitenzijde van het bovenbeen net boven het kniegewricht. Het bot van het bovenbeen wordt op deze plaats gedeeltelijk doorgenomen, door het bot aan de geleidelijk open te spreiden kan het been gekanteld worden tot het terug recht staat. De resterende opening in het bot wordt opgevuld met een stukje bot (afkomstig van de botbank) welke exact in de gemaakte opening past (rechtse afbeelding).

Dit stuk bot stabiliseert te opening en sluit deze af. Dit wordt verder ondersteund door het plaatsen van een plaat die het bot vasthoudt met verschillende schroeven. Op het einde van de ingreep wordt lokale verdoving ingespoten om de eerste pijnklachten efficiënt te onderdrukken.

Na deze correctie staat het been terug recht, globaal gezien wordt meestal gepoogd het been in zeer lichte O-stand te plaatsen zodat de buitenzijde van de knie maximaal ontlast wordt.

Revalidatie

De eerste dag na de ingreep zal onze kinesist samen met u terug de eerste stappen zetten met behulp van 2 krukken. Steunname is meteen toegelaten, hoeveel u kan/mag steunen is afhankelijk van de pijn die u voelt. Bij veel pijn raden we aan wat minder door te steunen, indien de pijn onder controle is mag u volledig doorsteunen. De knie mag na de ingreep volledig geplooid en gestrekt worden zonder beperkingen. De dag na de ingreep mag u het ziekenhuis verlaten. Afhankelijk van de soeplesse van de knie op de dag na de ingreep zal kinesitherapie voor thuis worden voorgeschreven of niet.

De eerste 4 weken gebruikt u 2 krukken om te stappen en mag u deze reeds afbouwen, als de pijn het toelaat. De meeste patiënten hebben minstens 4 weken 2 krukken nodig om te stappen. Na 4 weken komt u de eerste keer op controle en zal een controle radiografie (foto) genomen worden

Na deze 4 weken kan u stilaan meer stappen en de krukken beginnen afbouwen, gemiddeld gezien hebben de meeste patiënten ongeveer 3 maanden nodig om terug volledig normaal te kunnen functioneren en zien we nog verbetering tot 6 maanden na de ingreep. Na 3 maanden wordt u steeds terug op controle gezien met foto’s en een scan van de knie om de genezing te beoordelen.

AZ Herentals als expertisecentrum voor osteotomie

Het opvullen van de osteotomie met een op maat gemaakt stuk bot uit de botbank is een nieuwe techniek die enkele jaren geleden in ons ziekenhuis ontwikkeld en geperfectioneerd werd. De meerwaarde van techniek is ondertussen wetenschappelijk onderzocht en werd internationaal gepubliceerd.  We konden aantonen dat het gebruik van deze techniek tot snellere steunname, vermindering van pijn en algemeen versnelde revalidatie kan leiden.

Complicaties

Hoewel eerder zeldzaam zijn net zoals bij elke operatieve ingreep ook bij het uitvoeren van een osteotomie bepaalde complicaties mogelijk.

  • Niet ongebruikelijk is het ontstaan van lokale zwelling rond het litteken als het gevolg van bloeding uit het bot, dit kan vooral de eerste weken leiden tot pijnklachten, de zwelling en pijn zijn van voorbijgaande aard en dienen behandeld te worden met pijnstilling, rust, ijs en eventueel een drukverband.
  • Infectie is het binnendringen van een bacterie (meestal bacterie die op de huid leeft) in de wonde tijdens of na de ingreep. Dit geeft aanleiding tot toename van pijn, zwelling, roodheid en etterig verlies uit de wonde tesamen met algemene ziektetekens en koorts. Afhankelijk van de ernst van deze complicatie dient deze behandeld te worden met antibiotica of een nieuwe ingreep waarbij de wonde operatief gereinigd wordt gevolgd door een behandeling met antibiotca.
  • De opening die in het bot gemaakt wordt moet uiteindelijk genezen zoals een breuk van een bot. Ondanks het gebruik van het stukje bot uit de botgreffe kan in uiterst zeldzame gevallen (<1%, vooral bij rokers) de botgenezing niet op gang komen, dit uit zich meestal door blijvende pijnklachten  en zal opgemerkt worden tijdens controle beeldvorming (foto en scan) tijdens de opvolging. In geval van uitblijven van botgenezing 6 maanden na de ingreep, gepaard gaande met pijnklachten is soms een nieuwe behandeling noodzakelijk waarbij een nieuw stukje bot in de opening geplaatst wordt.
  • Ongeveer 40% van de patiënten ervaart in het eerste jaar na de ingreep blijvende pijn rond het litteken als gevolg van de plaat, in deze gevallen kan na volledige botgenezing de plaat verwijderd worden om deze pijn te verminderen. Dit betreft een kleinere ingreep via dagziekenhuis waarbij het litteken opnieuw wordt geopend en de plaat verwijderd wordt. Als de wonde genezen is (+- 2 weken) zijn de pijnklachten meestal reeds verdwenen.