Pijn in de schouder

Scheur van het schouder peesblad (rotatorcuff scheur): acuut - chronisch

De ‘rotator cuff' is een peesblad, bestaande uit het uiteinde van 4 spieren die van het schouderblad vertrekken en aanhechten op de bovenarm. Een scheur in één van deze pezen wordt een ‘rotator cuff scheur’ genoemd.

Scheur van het schouder peesblad (rotatorcuff scheur): acuut - chronisch

De ‘rotator cuff' is een peesblad, bestaande uit het uiteinde van 4 spieren die van het schouderblad vertrekken en aanhechten op de bovenarm. Dit stevige peesblad zorgt, samen met de gewrichtsbanden, mee voor de stabiliteit van het schoudergewricht.  De cuff spieren hebben ook een belangrijke functie in de actieve beweeglijkheid van de bovenarm. Zij helpen bij het heffen, het strekken en het draaien van de bovenarm ten opzichte van de romp.

Een scheur in één van deze pezen wordt een ‘rotator cuff scheur’ genoemd. Het kan gaan om een gedeeltelijke scheur. Als een pees volledig afgescheurd is van het bot, spreekt men van een volledige dikte scheur van de 'rotator cuff'. Hierbij kan één pees of kunnen meerdere pezen tegelijk afgescheurd zijn. De scheuren kunnen ontstaan als gevolg van chronische slijtage of na een acuut trauma (val).

Symptomen

De voornaamste symptomen van scheuren van de ‘rotator cuff' zijn combinatie pijn en verlies van kracht in de bovenarm. De pijn situeert zich in meestal vooraan of aan de zijkant van de bovenarm. Vaak zijn er klachten van nachtelijke pijn, vooral bij liggen op de schouder. Gebruik van de arm boven schouderhoogte doet de pijn toenemen.

Het krachtsverlies manifesteert zich vooral bij bovenarmse bewegingen. Het wordt moeilijk om borden uit de kast te nemen, koffie uit te schenken. Bij grote scheuren is het zelfs niet meer mogelijk de haren te kammen of aan het zitvlak te geraken. Soms zijn er bijkomende symptomen zoals kraken of een “verspringend gevoel”. Deze zijn te verklaren door een “losliggende bicepspees”.

Basisonderzoeken:

Standaard hebben we voldoende aan 2 onderzoeken die in onze dienst eenvoudig te verkrijgen zijn en niet duur voor u of voor de maatschappij.

  • Radiografie: de gewone klassieke foto’s geven een beeld over de status van het bot (slijtage, vernauwingen…). Wij vragen steeds “4 opnamen”; hiermee weet de radioloog (bij ons) voldoende.
  • Echografie: dit is een probe die geluidsgolven uitzendt kan de radioloog een scheur in het peesblad opsporen en ook de grootte bepalen. Het onderzoek uitgevoerd door een ervaren radioloog is zeer nauwkeurig, eenvoudig levert geen stralenbelasting.

TIP.

Wanneer U een consult boekt op onze raadpleging voor een rotatorcuff probleem is het voor U en voor ons handig dat U een radiografie en een echografie van de schouder heeft laten maken vooraf. Als dit in onze dienst is gebeurd hebben we automatisch toegang hiertoe en is dit meteen conform onze voorschriften. Als het onderzoek elders werd uitgevoerd dient U een geldige en recente toegangscode mee te brengen en af te geven aan ons orthopedie loket.

Bijkomende onderzoeken:

Als er twijfel bestaat over de hechtbaarheid van de scheur of we vrezen voor bijkomende letsels (biceps, kraakbeen…) vragen wij zelf een gericht onderzoek. Meestal zal dit een CT-scan of een NMR scan zijn waarbij vooraf contraststof in het gewricht gebracht wordt via injectie.Deze onderzoeken zijn moeilijker toegankelijk. Wij vragen ze liefst zelf aan na Uw eerste consult bij ons.

Lees meer