11 januari 2023

Interview Prof.dr.Steven Claes voor ESSKA times

Prof.dr. Steven Claes is in december geïnterviewd door dr. Matthieu Ollivier voor de recente editie van de #ESSKA Times voor zijn inzicht in de evolutie van ALL ingrepen.

De resultaten na reconstructie van de voorste kruisband (vkb) zijn over het algemeen bevredigend, maar veel patiënten halen het sportniveau van voor de blessure niet terug en sommigen hebben zelfs aanhoudende symptomen. Er zijn de afgelopen vijf jaar belangrijke wetenschappelijke mijlpalen in de orthopedische chirurgie geweest om de resultaten te verbeteren. De Under 45 (U45) Committee heeft onlangs een enquête gepubliceerd onder ESSKA-leden onder de 45 jaar om de recente evoluties in VKB-chirurgie te evalueren.

De enquête was beschikbaar op de ESSKA-website en toegankelijk voor alle leden onder de 45 jaar, wat neerkomt op een totaal van 1.035 leden die betrokken zijn bij meerdere aspecten van de orthopedische praktijk. Honderdveertig vragenlijsten zijn teruggestuurd. Een belangrijke evolutie onder jonge chirurgen was het gebruik van extra-articulaire procedures (ALL-reconstructie/laterale tenodese) bij patiënten die een ACL-reconstructieve operatie ondergingen.

Bij een verdere analyse van de redenen voor deze stijgende trend hebben we gekeken naar het werk over de "herontdekking" van het anterolaterale ligament (ALL), dat zo'n 10 jaar geleden is gepubliceerd door Steven Claes et al. Deze eerste anatomische studie leidde alleen al in het afgelopen decennium tot meer dan duizend nieuwe publicaties en was verantwoordelijk voor het voortdurende debat tussen degenen die voor en tegen de "ALL" waren, met meer dan 40 redactionele artikelen over dit zeer actuele onderwerp.

Als gevolg hiervan interviewde de U45-commissie Dr. Steven Claes voor zijn inzicht in de evolutie. Het gehele interview kan u HIER  terugvinden.