13 juli 2020

State-of-the-art 3D geprinte schouderprothese

State-of-the-art 3D geprinte schouderprothese

Orthopedie Herentals ijvert naast excellente medische zorg ook steeds naar kwaliteitsvol en innovatief onderzoek. In dit kader neemt de afdeling orthopedie deel aan een multicenter, klinisch onderzoek voor de behandeling van defecten aan het schouder glenoïd met behulp van een 3D geprinte schouderprothese (“Glenius”). Deze studie vindt plaats in verscheidene centra in zowel Nederland als België.

Het primaire doel van deze studie is om de verbetering in de klinische uitkomsten van een Glenius schouder prothese een jaar na de operatie te beoordelen. Een betere kennis van de klinische uitkomsten na de operatie kan het succes van de operatie en de implantaten verbeteren, wat leidt tot verlaagde (her) revisie-ratio's. Bovendien zijn de klinische uitkomstgegevens over specifieke chirurgische technieken en implantaten nodig vanuit een algemeen perspectief van de gezondheidseconomie.

3D-printing maakt snel opgang in medische wereld

In de medische sector kent 3D printen de laatste jaren een toenemende belangstelling en groei. 3D-printen is een productietechniek waarbij een digitaal computer bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door een 3D-printer. 3D printen wordt in de medische wereld, en dan vooral in de orthopedie en de kaak en aangezichts-chirurgie heelkunde, steeds meer gebruikt aangezien deze protheses aangepast kunnen worden aan een specifieke patiënt (bv revisie chirurgie, posttraumatische defecten).

Schouderprothese - Glenius

Als het gaat om een schoudergewricht te vervangen, kan een gepersonaliseerde aanpak vaak geschikter zijn dan standaardoplossingen - vooral in gevallen met ernstige botdefecten. Een Glenius prothese biedt patiënt specifieke implantaten aan voor een omgekeerde schouder prothese.

Op basis van een CT-scan wordt een virtueel model gemaakt waarop de chirurg de gehele anatomie van de schouder tot in detail kan bekijken. Alle hoeken en afmetingen worden in kaart gebracht. De chirurg kan zich zo beter voorbereiden en komt tijdens de operatie niet voor verassingen te staan. Vervolgens wordt op basis van het model een 3D-geprinte op maat prothese gemaakt die dan klaar is voor implantatie zoals tijdens de preoperatieve planning bepaald werd.

Dr. Tom Claes: “Voor complexe schouders met grote botdefecten hebben we nu een prima oplossing om een schouderprothese aan te aanbieden die perfect aansluit op het defect. Hierdoor zijn we nu in staat om ook deze zeldzame casussen een pijnvrije, functionele en duurzame schouderprothese te geven.”